Vučić: Spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma za kosovsko pitanje, briga zbog jedne tačke

"Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije. Za nas, puna primjena dogovora o Zajednici srpskih opština je ključni element za stabilnost", kazao je Miroslav Lajčak

22937 pregleda 32 komentar(a)
Vučić, Foto: Boris Pejović
Vučić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, poslije sastanka sa predstavnicima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

Vučić je novinarima rekao da je na sastanku "po jednom važnom pitanju" iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još uvijek nije javan.

Naveo je da je danas, kao predsjednik Srbije "nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bi usaglasila sa predloženim planom za kosovsko pitanje".

"Po tim i takvim uslovima, tražili smo od predstavnika SAD, Francuske, Njemačke, Italije i EU da pomognu svima nama da prebrodimo turbulencije sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji, jer smatramo da je krajnje vrijeme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je ne samo obećana, već i potpisana prije 10 godina", rekao je Vučić.

Dodao je da je to pitanje hitnosti i da je tek nakon toga moguć razgovor i povratak Srba u institucije, kao i "kakva-takva normalizacija situacije", kao i da će o svemu u narednim danima imati konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i drugih značajnih društvenih grupa.

Kazao je da su razgovori bili veoma teški, da nema "ni slatkih ni lijepih razgovora", ali da je "dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju", što će, kako je dodao, "bar još neko vrijeme nastaviti da čini".

Vučić je istakao da su svi na sastanku bili saglasni oko toga da zamrznuti konflikt nije rješenje.

"Jer kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost cijelog Zapadnog Balkana", kazao je Vučić.

Naveo je da su tema na sastanku bile i ustavne promjene u oblasti pravosuđa koje je Srbija sprovela, kao i da će Srbija zbog toga imati dalju podršku u evropskim integracijama.

Vučić se sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savjetnicima francuskog predsjednika i njemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savjetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Oni su ranije danas u Prištini razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, poslije čega je Lajčak izjavio da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera "očekivao veće razumijevanje" za evropski (francusko-njemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Lajčak: Vučić pokazao spremnost za teške odluke u interesu mira i evropske perspektive

Lajčak je izjavio da je Vučić pokazao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije.

Rekao je da je razgovor bio "veoma intenzivan i težak, ali iskren i otvoren".

"Rezultat je da smo ohrabreni. Predsjednik Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije. Za nas, puna primjena dogovora o Zajednici srpskih opština je ključni element za stabilnost", kazao je Lajčak.

Naveo je da EU, SAD, Francuska, Njemačka i Italija "ostaju uvjereni" da je francusko-njemački plan za Kosovo, koji je predstavljen u septembru i o kojem su danas razgovarali, "najbolji način za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regiona".

"Naš rad će biti nastavljen bez odlaganja", dodao je Lajčak.

Bonus video: