Trideset godina od smrti Srđana Aleksića: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“

Aleksić je sa nepunih 27 godina stradao za vrijeme rata u BiH braneći prijatelja Bošnjaka. Po njemu je, između ostalog, nazvan bulevar pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u Podgorici

5780 pregleda 9 komentar(a)
Trebinje, ilustracija, Foto: Shutterstock
Trebinje, ilustracija, Foto: Shutterstock

Danas se navršava 30 godina od smrti Srđana Aleksića, koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u centru Trebinja, stradao braneći svog prijatelja Alena Glavovića.

Imao je nepunih 27 godina kada je, bez razmišljanja, odlučio da pokuša da spase svoga prijatelja i usprotivi se zločinu. Njegovo djelo ostalo je zauvijek utkano u istoriju Bosne i Hercegovine, a Alen Glavović je zahvaljujući tome preživio, piše N1.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića. Srđanov otac tada je u umrlici napisao – „umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Pogibijom Srđana, njegov otac je ostao bez ijednog djeteta. Ranije mu je jedan sin poginuo u saobraćajnoj nesreći, a supruga je preminula mnogo prije rata.

Srđan se bavio i glumom, amaterski. Glumio je i tokom rata u Bosni i Hercegovini, u predstavi „San ratne noći“. Bio je pionirska plivačka nada Jugoslavije.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Hrabri mladić dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Takođe, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast.

Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promoviše zajedništvo među mladima.

U februaru 2012. godine, tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je 9. januara 2013. odlikovao „Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima“. Po Aleksiću je nazvan bulevar pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u Podgorici, a Srđanovo ime nosi i jedna ulica na Novom Beogradu. Grad Novi Pazar je prije šest godina dio pješačke zone u centru grada nazvao njegovim imenom.

Beogradski reditelj Srdan Golubović snimio je film „Krugovi“, inspirisan događajem koji govori o posljedicama herojskog postupka vojnika kojeg Srbi ubijaju jer štiti svog prijatelja civila, koji je Bošnjak. U spomen na njegov herojski poduhvat, ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

Bonus video: