EU traži od BiH da uvede vize državljanima Rusije

U Izvještaju o napretku Evropske komisije ističe se da BiH treba da uvede vize Rusiji, napominjući da BiH ima još i bezvizni režim sa Azerbejdžanom, Bahreinom, Kuvajtom, Omanom, Katarom i Turskom

10132 pregleda 2 komentar(a)
Zastave BiH i EU, Foto: Shutterstock
Zastave BiH i EU, Foto: Shutterstock

Evropska unija traži od Bosne i Hercegovine da kao zemlja kandidat uvede vize za državljane Ruske Federacije.

"Od BiH, kao zemlje kandidata, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje spoljne, bezbjednosne i trgovinske politike sa politikama EU. Za dobro funkcionisanje bezviznog režima sa EU od BiH se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom", potvrdili su iz Delegacije EU u BiH za Radio-televiziju Republike Srpske.

EU se poziva na izvještaj koji je objavljen u decembru 2022. godine, u kojem se navodi da BiH i dalje ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima sa šengenskim prostorom, ali se preporučuje da BiH "prioritetno uskladi svoju viznu politiku sa listom trećih zemalja kojima su potrebne vize za EU, posebno onih trećih zemalja koje predstavljaju rizik od neregularnih migracija ili rizik po bezbjednost EU".

U Izvještaju o napretku Evropske komisije ističe se da BiH treba da uvede vize Rusiji, napominjući da BiH ima još i bezvizni režim sa Azerbejdžanom, Bahreinom, Kuvajtom, Omanom, Katarom i Turskom.

"BiH ne izdaje vize na granici. Da bi BiH imala sistem migracija koji dobro funkcioniše u sigurnom okruženju, zemlja mora da se uskladi sa viznom politikom EU", navedeno je u tom izvještaju.

Reagujući na zahtev EU da se uvedu vize za državljane Rusije, iz ruske ambasade u Sarajevu su ocijenili da EU "postavlja previše zahteva Bosni i Hercegovini".

U saopštenju dostavljenom RTRS-u naveli su da postojeći Sporazum o bezviznom režimu obezbjeđuje povoljne uslove za razvoj veza između dvije zemlje.

"Uvjereni smo da trenutni zakonski okvir odgovara prvenstveno interesima BiH, jedne otvorene zemlje koju EU teži da pretvori u koloniju", ocijenili su iz ruske ambasade u Sarajevu.