SAD označile bivše poslanike iz Srbije zbog umiješanosti u značajnu korupciju

Radeta i Jojić su kao poslanici u Skupštini Srbije podmićivali i zastrašivali svjedoke koji je trebalo da se pojave pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminišućih dokaza protiv lidera Srpske Radikalne Stranke Vojislava Šešelja

20979 pregleda 10 komentar(a)
Skupština Srbije (ilustracija), Foto: Shutterstock
Skupština Srbije (ilustracija), Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države označile su bivše poslanike u Skupštini Srbije Vericu Radetu i Petra Jojića zbog umiješanosti u "značajnu korupciju", rekao je portparol američkog Stejt departmenta, a prenosi Rojters.

Ned Prajs iz Stejt departmenta je naveo da to ponovo potvrđuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država borbi protiv korupcije.

"Koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih ljudi", rekao je Prajs.

Glas Amerike dodaje da su Radeta i Jojić kao poslanici u Skupštini Srbije podmićivali i zastrašivali svjedoke koji je trebalo da se pojave pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminišućih dokaza protiv lidera Srpske Radikalne Stranke (SRS) Vojislava Šešelja, koji je kasnije osuđen za ratne zločine.

Njihovo ponašanje je remetilo pravosudne procese, zbog čega je Haški tribunal izdao međunarodnu potjernicu za njima zbog nepoštovanja suda, ugrožavanja regionalne stabilnosti i negativnog uticaja na nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u saopštenju.

Bonus video: