Osmani: Rusiji odgovara da održava u životu sukobe na Balkanu

Osmani je, u intervju za Radio Slobodna Evropa na makedonskom, rekao da nema direktne informacije da ruska obavještajna služba "potkopava" makedonsko - bugarske odnose, ali da postoji interes trećih faktora da se sukobi u ovom regionu, nekad i zamrznuti, održe živi da lakše mogu da manifestuju uticaj

4331 pregleda 1 komentar(a)
Osmani, Foto: Screenshot/Youtube
Osmani, Foto: Screenshot/Youtube

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da Rusija ima interes da održi živima konflikte na Balkanu, kako bi mogla lakše da manifestuje svoj uticaj u regionu.

Osmani je, u intervju za Radio Slobodna Evropa na makedonskom, rekao da nema direktne informacije da ruska obavještajna služba "potkopava" makedonsko - bugarske odnose, ali da postoji interes trećih faktora da se sukobi u ovom regionu, nekad i zamrznuti, održe živi da lakše mogu da manifestuju uticaj.

"To je već odavno poznata stvar i taj uticaj smo vidjeli u različitom intenzitetu, u različitim periodima odnosa, ne samo između Bugarske i Sjeverne Makedonije, već uopšte na Zapadnom Balkanu, tako da će sigurno poslednja eskalacija biti dobrodošla za mnoge treće faktore, koji će vidjeti šansu da se ovdje održi jedan permanentni sukob. Da li je to u našem interesu? Ja se ne slažem", rekao je Osmani.

Na pitanje da li bi imenovao te takozvane treće faktore koji imaju interes da održe konflikte na Balkanu, šef diplomatije Sjeverne Makedonije je odgovorio: "Ruska Federacija". Osmani je rekao da ne bi mogao da komentariše razloge za povlačenje ambasadora Bugarske iz Skoplja i bugarsko zaoštravanje odnosa sa Sjevernom Makedonijom na državnom nivou, ali da ne vidi razlog za takav potez.

"Razloge ne bih mogao da komentarišem, jer osim što su nas obavestili notom, to govore i javno. Međutim, ako je u vezi sa incidentom koji se dogodio u Ohridu, smatrao bih da je nesrazmjerna reakcija, jer je, prije svega, riječ o pojedinačnom incidentu, za koji je država preduzela sve moguće mjere", rekao je minuistar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije.

Napomenuo je da su odmah identifikovani počinioci (koji su pretukli sekretara Bugarskog kluba u Ohridu Hristijanа Pendikovа) i da je jedan u pritvoru, da bi odmah uslijedila osuda predsjednika, premijera, ministra spoljnih poslova. "Otišao sam u Sofiju (da obiđem Pendikova), pokazali smo to što država treba da pokaže prema našem državljaninu i građaninu, tako da zaista ne vidim kakva bi bila veza između jednog slučaja i reakcije", rekao je Osmani.