Ambasador SAD: Ne podržavamo nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova, ali formirajte ZSO

SAD očekuju od Kosova da ispuni obavezu i da traže od vlade Kurtija da iznese "sopstvenu viziju Zajednice za koju vjeruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države, i koja obezbjeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumom i Ustavom Kosova"

7801 pregleda 6 komentar(a)
Džefri Hovenir, Foto: Youtube/U.S. Embassy Pristina Kosovo
Džefri Hovenir, Foto: Youtube/U.S. Embassy Pristina Kosovo

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenir izjavio je danas, poslije diskusije o Zajednici srpskih opština (ZSO), da SAD ne podržavaju nijedan aranžman koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova ili ugrožava suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter te teritorije.

Poslije diskusije o ZSO, održane u Ambasadi SAD u Prištini, Hovenir je novinarima ponovio poznat stav da se SAD "snažno protive stvaranju bilo kog entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini".

"Želim da budem veoma jasan povodom stava SAD. Mi ne podržavamo nijedan aranžman koji narušava Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine ili koji će ugroziti suverenitet, nezavisnost, multietnički karakter ili demokratske institucije Kosova", kazao je Hovenir.

Naveo je da SAD očekuju od Kosova da ispuni obavezu formiranja ZSO i da traže od vlade Aljbina Kurtija da iznese "sopstvenu viziju Zajednice za koju vjeruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države, i koja obezbjeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumom i Ustavom Kosova".

"Ovo je ključno, ovo je važno, ovo je hitno. Mi smo spremni da pružimo stručnu i političku podršku kako bismo osigurali da to funkcioniše u najboljem interesu svih stanovnika Kosova", dodao je Hovenir.

Hovenir je rekao da su u fokusu dvosatne diskusije iza zatvorenih vrata bile tri teme, kako ZSO može da funkcioniše u praksi, kako ZSO može da funkcioniše u kosovskom pravnom okviru i kako ZSO može da doprinese ekonomskom razvoju i efikasnom pružanju vladinih usluga srpskoj i drugim manjinskim zajednicama na Kosovu.

"Čuli smo stavove o tome kako Zajednica opština sa srpskom većinom može da pomogne ostvarenju fundamentalnih potreba bilo koje zajednice, kao i funkcijama za koje su odgovorne sve opštine na Kosovu, poput obrazovanja, zdravstvene zaštite i lokalnog ekonomskog razvoja", kazao je Hovenir.

Diskusiji u Ambasadi SAD prisustvovali su predstavnici kabineta premijera Kurtija i kosovske predsjednice Vjose Osmani, pojedini ministri u Vladi Kosova, predstavnici političkih partija i civilnog društva i diplomate.

Srpska lista, vodeća partija na sjeveru Kosova, saopštila je da je njena delegaciji na diskusiji "ponovila jasan stav" da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Prištine koja je preuzeta u formi međunarodnog sporazuma i da je to "institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir".

"Jasno je naglašeno da se formiranje Zajednice srpskih opština mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine, te da je jedino Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, a ne bilo ko drugi", navela je Srpska lista.

Ta partija je dodala da su njeni predstavnici na sastanku "posebno podvukli da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, baš onako kako je dogovoreno u Briselu, te da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne smije izbjegavati, jer ona treba da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava srpskog naroda".

"Na sastanku su svi srpski učesnici, kako predstavnici političkih partija tako i predstavnici nevladinog sektora, izrazili jasan stav o potrebi da se formira Zajednica srpskih opština, čime je još jednom potvrđeno da je ovo zahtjev srpskog naroda sa Kosova i Metohije, ali je i više nego jasno predočeno da Aljbin Kurti govori neistinu kad kaže da Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština", navodi Srpska lista.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio je poslije sastanka za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se razgovaralo o političkom i pravnom okviru Zajednice opština sa srpskom većinom, i dodao da je skup bio "interesantan".

"Bilo je replika i različitog mišljenja, ali vjerujem da je kvalitet razgovora bio na visokom nivou", kazao je Rašić i dodao da "ima potencijala za dalje razgovore".

Predstavnica nevladine organizacije Nova društvena inicijativa Milica Andrić Rakić rekla je poslije diskusije da je razgovarano o tome kako bi funkcionisala ZSO, koje usluge bi pružala, kako može da se uskladi sa kosovskim pravnim okvirom, a da bude u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Pozicije (učesnika) su bile veoma, veoma različite", navela je Andrić Rakić i dodala da je diskusija uprkos tome bila "civilizovana".

Bonus video: