Grupa javnih ličnosti pozvala vlast u Srbiji da prihvati njemačko-francuski plan za Kosovo

Ocjenjuje se da „vraćanje Kosova u državni okvir Srbije ne samo da je iluzija, već je i nemoguće bez novog rata koji bi Srbiju ponovo i nesagledivo unazadio“.

16555 pregleda 52 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa javnih ličnosti, među kojima su bivši ambasadori, novinari i istoričari, pozvala je predstavnike vlasti, političke institucije i građane u Srbiji da prihvate takozvani njemačko-francuski plan za Kosovo, kao priliku da se Srbija "prvi put definitivno orijentiše na evroatlantske integracije".

Potpisnici javnog apela su ocijenili da su „beskonačne rasprave o tome da li je Kosovo sastavni dio Srbije i neodgovorna politika Beograda koja je na djelu od devedestih godina prošlog vijeka, prevaziđene realnošću“.

"Od te politike nije bilo jasnog distanciranja jer se još očekuju raspleti koji bi omogućili srpske aspiracije u regionu. To, osim što kvari odnose sa susjedima, šteti i Srbiji koja je takvom politikom ‘ujedinjenja’ u drugi plan stavila modernizaciju, demokratizaciju i dobrobit svojih građana“, navodi se u apelu.

Ocjenjuje se da „vraćanje Kosova u državni okvir Srbije ne samo da je iluzija, već je i nemoguće bez novog rata koji bi Srbiju ponovo i nesagledivo unazadio“.

"Srbija mora konačno da se suoči i prihvati posljedice sopstvene politike, jer bez toga ni Srbi, ni Albanci na Kosovu nemaju perspektivu“, naveli su potpisnici apela.

Ocijenili su da njemačko-francuski predlog, „prihvaćen od strane kompletne EU i podržan i od SAD, pruža dobru osnovu da se civilizovano i dogovorom napravi korak naprijed“.

"U interesu Srbije je da Kosovo i Albance prihvati kao ravnopravne partnere. Predlog počiva na premisama koje iniciraju proces i otvaraju perspektivu i za Srbiju i za Kosovo. To bi relaksiralo odnose, riješilo pitanje bezbjednosti Srba na Kosovu i zaštitilo njihovu imovinu, kao i kulturno i vjersko nasljeđe“, piše u apelu.

Dodaje se da predlog „otvara i perspektivu ekonomskog razvoja, jer samo dobra regionalna dimenzija Srbiju pozicionira kao međunarodni subjekat“.

„Ovaj predlog je prilika koju ne bismo smeli da propustimo, jer nema garancija da će biti boljih ponuda. Istorijske okolnosti nalažu odgovornost svih elita – političkih, akademskih, medijskih i vjerskih – da podrže predlog koji će najzad odrediti državu Srbiju kao modernu evropsku državu“, piše u pozivu.

Apel su između ostalih, potpisali bivši ambasador Srbije u Njemačkoj Ivo Visković, Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava, advokat Čedomir Stojković, pisac Svetislav Basara, istoričar Milivoje Bešlin, novinar Rade Radovanović.

Bonus video: