Kremlj: Svjesni smo napora koje Srbija ulaže da se odupre pritisku Zapada

Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne zna koliko dugo će još Beograd izdržati da ne uvede sankcije Rusiji, ali da će nastojati da izdrži što duže, Peskov je rekao da Moskva "veoma cijeni stav srpskog rukovodstva"

8188 pregleda 7 komentar(a)
Shutterstock, Foto: Shutterstock
Shutterstock, Foto: Shutterstock

Rusija u potpunosti shvata kakav pritisak Zapad vrši na Beograd i kakve napore Srbija ulaže da se odupre tom pritisku, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne zna koliko dugo će još Beograd izdržati da ne uvede sankcije Rusiji, ali da će nastojati da izdrži što duže, Peskov je rekao da Moskva "veoma cijeni stav srpskog rukovodstva", prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

"I te kako smo svjesni pritiska Zapada bez presedana kojem je izloženo rukovodstvo Srbije. Odlično razumijemo cjenu koju srpsko rukovodstvo plaća i napore koje ulaže da se odupre tom pritisku", kazao je Peskov, upitan kako Kremlj vidi Vučićevu izjavu i da li će ona promijeniti odnose Moskve i Beograda.

Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je i da Rusija "veoma cijeni" odnose sa Srbijom i da se nada da će se oni razvijati uzlaznom putanjom.

"Veoma cijenimo naše odnose sa Srbijom. Oni imaju duboke istorijske korjene, veoma sadržajnu sadašnjost i mi smo uvjereni da imaju odličnu perspektivu u budućnosti. Nadamo se da će naši bilateralni odnosi nastaviti da se razvijaju uzlaznom putanjom", naveo je Peskov.

Peskov nije želio da komentariše izjavu guvernera Kurganske oblasti Vadima Šumkova da Srbija treba da odustane od pridruživanja Evropskoj uniji i da umjesto toga treba da uđe u Evroazijsku ekonomsku uniju, a zatim i u sastav Rusije.

"Ne bih to komentarisao", kazao je Peskov novinarima, upitan o predlogu Šumkova.