Kurti: „Zajednica srpskih opština je aparthejd“

Premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu za DW ocijenio je da je francusko-njemački predlog dobra osnova za razgovore, ali ponavlja da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština ZSO, jer to vidi kao aparthejd

7390 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je poslednji predlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova iza kog su stale Evropska unija i SAD čvrsta platforma za korak naprijed. On je dodao da za sada nema planova o sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je izrazio nadu da će se pregovori na visokom nivou nastaviti.

„Predlog EU, koji je u principu prihvaćen, treba dalje da se elaborira, jer su mnogi koncepti u predlogu generički i moramo dalje da razgovaramo o mehanizmu implementacije, o vremenskom redosledu implementacije, a posebno o međunarodnim garancijama za ovaj budući sporazum“, rekao je Kurti za DW.

On je, međutim ponovio da potpuna normalizacija odnosa mora imati uzajamno priznanje kao centralni dio. „Ne možemo da dozvolimo da kola idu prije konja. Tražiti bilo kakvu vrstu asocijacije prije međusobnog priznanja je kao tražiti šoljicu kafe bez šoljice. Nije moguće“, ocenio je Kurti.

Za dio Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO kaže da sadrži rasističke elemente i ponavlja da je kao takav već odbijen od strane Ustavnog suda Kosova. „To je aparthejd. Ja sam protiv toga“, ocjenjuje Kurti. „Kad smo pre 15 godina mi proglasili nezavisnost, bilo je 93 odsto Albanaca i rečeno nam je u međunarodnoj zajednici da se Kosovo ne može proglasiti albanskom nezavisnom državom, već́ multietničkom. Insistiranje sada na jednoj etničkoj asocijaciji opština je čudno i neprihvatljivo“, dodaje Kurti.

On je pozvao Srbiju da prva formira zajednice u Preševskoj dolini ili Sandžaku i pokaže na svom primeru kako bi taj model trebalo da funkcioniše. „Ali mislim da to nije ideja za ljude, za povećanje prava za građane, već́ za teritorijalno proširenje. U Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, Srbija daje stotine miliona eura da se Srbi ne integrišu. Dakle, koncept srpskog svijeta kao novog naziva za Veliku Srbiju živi instrumentalizujući Srbe gde god da su.“

Na pitanje o tome na koji način planira da vrati Srbe u kosovske institucije, Kurti je rekao da oni gradonačelnici koji su podnijeli ostavke, više ne mogu da se vrate, već će morati da budu organizovani novi izbori.

„S druge strane, mi smo veoma zainteresovani da što više Srba konkuriše da postanu policajci na Kosovu. Do sada se nije prijavilo dovoljno, ali se broj povećava, tako da se nadamo. Ne želim da zamenjujem Srbe Albancima na severu, ali nećemo ni prestati da sprovodimo vladavinu prava na celoj teritoriji“, rekao je Kurti.

On je još jednom pozvao Srbe da vjeruju Vladi Kosova i prijave se za posao, obećavajući da im za to „neće biti potrebne članske karte Srpski liste“ kao što je to, kako kaže, ranije bio slučaj.

Govoreći o 15 godina od proglašenja nezavisnosti, Kurti je ocijenio da je Kosovo dvostruko uspješna priča – o „borbi za oslobođenje jednog naroda“ i izgradnji demokratije praćene ekonomskim razvojem.

Odnosi Srbije i Kosova, međutim, nisu normalni, kaže Kurti, ali smatra da je to posledica toga što Srbija nije normalna zemlja. „Kosovo je normalna demokratska zemlja. Srbija nije. Čak i prema Fridom hausu, Kosovo ima demokratski režim, a Srbija je hibridni režim, što je eufemizam za autokratiju.“

On je ponovio optužbe na račun zvaničnog Beograda da je instruisao Srbe da napuste institucije, a „kriminalce na sjeveru“ da skrivaju iza naroda i nacionalnog identiteta. „Zbog straha od vladavine prava, oni su podigli barikade i isto tako iz straha od vladavine prava, odlučili su neposredno pred Novu godinu da ih uklone“, rekao je Kurti. „Naša policija nikoga ne juri ni po etničkoj pripadnosti, ni po nacionalnom identitetu, već́ samo prema njihovim postupcima i ponašanju, bilo da je u pitanju pojedinac ili grupa.“

Ukoliko dogovori propadnu, nije nemoguće da dođe i do novog rata, smatra Kurti. „Ne kažem da će nas napasti ove ili sledeće nedelje. Ali takođe jačamo naše bezbjednosne i odbrambene kapacitete“, rekao je kosovski premijer.

On je podsjetio na bliske veze Srbije i Rusije, posebno u vojnom domenu i rekao da su nakon ruske invazije na Ukrajinu i oni na oprezu. Posebno nakon što je Srbija oko granice s Kosovom već rasporedila 48 ofanzivnih operativnih baza. „28 je vojno, 20 je žandarmerijskih, s 50 do 150 naoružanih ljudi u svakoj od ovih ofanzivnih operativnih baza, gdje je viđeno mnogo plaćenika Vagner grupe i Noćnih vukova kako kruže i organizuju se. Neki od njih su došli i na barikade na sjeveru s parolama kojima dominiraju poruke ‘moli se Bogu i drži se Rusije“, tvrdi premijer Kosova. „Zbog toga moramo da budemo oprezni. Ne isključujemo mogućnost agresivnih napada Srbije.“

Bonus video: