Kosovo obilježava 15 godina nezavisnosti, čestitao Bajden; N1: Srbi kažu da su im uskraćena mnoga prava

Predviđeno je i polaganje cvijeća na spomenik nestalih, na grobove bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, političara Adema Demaćija, prvog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija...

6886 pregleda 27 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Brojne manifestacije biće danas održane na Kosovu povodom 15. godišnjice proglašenja nezavisnosti, uključujući svečane sjednice parlamenta i vlade, defile pripadnika Bezbjednosnih snaga Kosova i Policije Kosova i druge kulturne i umjetničke aktivnosti.

Svečana sjednica vlade biće održana u Prištini, a potom slijedi podizanje zastave na jarbol ispred sjedišta izvršne vlasti. Svječana sjednica kosovskog parlamenta biće održana poslije svečanog koncerta Filharmonije Kosova u Skupštini.

Predviđeno je i polaganje cvijeća na spomenik nestalih, na grobove bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, političara Adema Demaćija, prvog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija, kao i na spomenik heroinama, za koje se smatra da su "položile živote za slobodu Kosova".

Čestitke građanima Kosova i predsjednici Vjosi Osmani Sadriu uputio je i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je istakao da su posljednjih godina Kosovo i SAD ojačale demokratske institucije kako bi na pravičan i efikasan način omogućili dobro upravljanje, vladavinu zakona i mogućnosti za građane u obje zemlje.

"Zajedno smo se zalagali za naše zajedničke vrijednosti - uključujući podršku narodu Ukrajine dok se brani od nepravedne i ničim izazvane agresije Rusije", naveo je Bajden.

S druge strane, kako piše N1, Srbi sa Kosova kažu da od proglašenja nezavisnosti žive gore i da su im uskraćena brojna prava.

Detalj iz Mitrovice
Detalj iz Mitrovicefoto: Reuters

"Živimo nikako - kratko i jasno. Sve nam je uskraćeno, to sam znao i 1999. godine", rekao je jedan od anketiranih Srba sa Kosova za N1.

Ispred Nacionalnog pozorišta u Prištini biće zapaljene 1.133 svijeće, što je, prema zvaničnim podacima Prištine, broj ubijene djece tokom rata na Kosovu 1998-99. godine.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani prirediće prijem za najviše kosovske zvaničnike, poslanike, ministre, predstavnike diplomatskog kora i druge zvanice, dok će u prištinskoj hali sportova "Prvi oktobar" biti održan svečani "Koncert nezavisnosti", u organizaciji Radio-televizije Kosova.

Manifestacije povodom Dana nezavisnosti Kosova danas će biti organizovane i u drugim kosovskim opštinama, a prijemi će biti priređeni i u diplomatskim predstavništvima Kosova.

Bonus video: