Kosovo slavi godišnjicu nezavisnosti očekujući sporazum sa Srbijom

Hiljade građana su pozdravile svečani defile vojske i policije u Prištini, dok na sjeveru zemlje nije bilo svečanosti

11637 pregleda 17 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Kosovo je danas proslavilo 15. godišnjicu nezavisnosti svečanim defileom vojnika i policije koju su u Prištini pozdravile hiljade ljudi, dok vlasti očekuje sporazum o normalizaciji sa Srbijom koji se smatra ključem za stabilnost u regionu.

Građani sa zastavama Kosova i Albanije okupili su se duž glavne ulice dok su pripadnici vojske i marširali, ali proslava nije bilo na sjeveru zemlje gdje se manjinski Srbi već duže vrijeme opiru vlastima u Prištini, ističe Rojters.

„Naša nezavisnost je ostvarena kroz borbu i žrtvovanje, ali naša nezavisnost će rasti samo kroz rad“, kazao je uoči svečanog defilea kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kosovo
foto: REUTERS

Britanska agencija navodi da predstavnici Sjedinjenih Država i Evropske unije vrše pritisak na Beograd i Prištinu da odobre mirovni plan predstavljen sredinom 2022. prema kojem bi Beograd prestao da lobira protiv toga da Kosovo dobio mjesto u međunarodnim organizacijama uključujući Ujedinjene nacije.

Iz kabineta evropskog šefa diplomatije Žozepa Borela saopšteno je da će se Kurti sastati sa srpskim predsjednik Aleksandrom Vučićem u Briselu 27. februara kako bi razgovarali o planu koji se sastoji iz 11 tačaka.

U okviru plana, Kosovo bi se obavezalo na formiranje poluautonomne zajednice srpskih opština na sjeveru zemlje, ističe Rojters i dodaje da su i Beograd i Priština načelno prihvatili plan EU, mada su potrebni dalji pregovori. Rješavajanje spora je glavni uslov da Srbija i Kosovo napreduju ka članstvu u EU.

„Pozdravljamo vaše prihvatanje EU predloga o normalizaciji odnosa, sa eventualnim ciljem međusobnog priznanja što bi pomogle u obezbjeđivanju mirnije i prosperitetnije budućnosti za narode i Kosova i Srbije“, naveo je predsjednik SAD Džo Bajden u pismu predsjednici Kosova Vjosi Osmani u četvrtak veče.

Aljbin Kurti juče u Prištini
Aljbin Kurti juče u Prištinifoto: REUTERS

Ali Rešani, 73, koji je danas pratio paradu na ulicama Prištine povodom godišnjice nezavisnosti kazao je za Rojters: „Hvala bogu da imamo sopstvenu policiju, takođe imamo i našu vojsku. Očekujem bolje dane“. On je dodao: „ Nadam se da će bog nagraditi Amerikance zbog toga što su nam pomogli“.

Godišnjica je ignorisana u većinski srpskoj Sjevernoj Mitrovici.

Lokalni taksista 58-godišnji Lazar Kostić, kazao je da ima prijatelje etničke Albance ali da je sa njima u kontaktu samo preko telefona. „Meni lično Kosovo ne znači ništa. To nije država i za mene nikada neće biti“, kazao je on za Rojters.

Aludirajući na nekadašnju saveznu, multinacionalnu Jugoslaviju koja se 1990-ih raspala u ratovima, on je kazao: „Mi smo odrasli u vremenima kada nije bilo bitno ko ste ili šta ste i kako se zovete. To su bila srećna vremena. Ali, kada se politika umiješala u naše živote, to onda već postalo druga priča“.

Bonus video: