Vučić: Za 48 sati potpisujemo ugovor sa UAE o kupovini dronova samoubica

Najavio je da će do kraja godine biti modernizovano 40 tenkova kojima raspolaže Vojska Srbije

6547 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u roku od 48 časova Srbija potpisati prvi ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) o kupovini dronova samoubica iz te zemlje.

Vučić je novinarima u Abu Dabiju rekao i da se "nada" da će za pet do šest mjeseci u Vojsku Srbije (VS) stići prvi domaći dronovi samoubice.

"Mi ćemo u roku od 48 časova potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova samoubica i vrlo brzo će biti na teritoriji Srbije", kazao je Vučić poslije obilaska štandova srpske namjenske industrije na Sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2023 u Abu Dabiju.

Potvrdio je da će 30 odsto svega što proizvede domaća namjenska industrija "apriori" morati da ostane u Srbiji.

"Ništa više iz Srbije ne puštamo sem onoga što imamo viška. Naša vojska ima prioritet. Mi nismo započeli nijedan rat, da ratujemo nećemo ako nismo napadnuti a što se oružja tiče, najviše me interesuje naša vojska a onda koliko ćemo da zaradimo", kazao je predsednik.

Najavio je da će do kraja godine biti modernizovano 40 tenkova kojima raspolaže VS.

"Sreća pa ih imamo mnogo. Konzervirali smo ih, nabavili akumulatore, ali nemamo posade", kazao je Vučić.

On je dodao da je Francuska isporučila rakete Mistral koje domaća namenska industrija "već integriše" na PVO sistem PASARS.

"Riješeno je sve oko Mistrala, mi ih već integrišemo. U toku su pregovori sa Francuzima oko aviona Rafal. Sad ne možemo da dobijemo sisteme Pancir zbog rata u Ukrajini, ali to je strašno oružje, posebno Pancir S1M. Platili smo avansno 30 odsto za S1M ali sad je iluzorno govoriti da to do]e u Srbiju. Ne možete ni Krasuhu da dobijete koju ste platili", kazao je Vučić.

Najavio je da će domaća namjenska industrija raditi na daljem razvoju raketne artiljerije.

"Uspjeli smo da dobijemo KAMAZ-ove šasije, NORA na tim šasijama je 200.000 eura jeftinija od varijante na MAN-ovim šasijama. Naš cilj je da probamo da dva minuta traje ukopavanje, da za minut ispalimo 12 haubičkih projektila 155 milimetara a razgovarali smo da idemo i na 200 milimetara kako bi povećali domet na 70 kilometara, i da bježite", rekao je Vučić.

Dodao je da u narednim danima očekuje eskalaciju sukoba u Ukrajini koja će po njegovim riječima, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom i vojnom smislu.

"Pred nama je izazovan period, jasno je po izjavama predsjednika Vladimira Putina da će veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini. Očekujem velike promjene na ratištu za par dana i u daljem političkom djelovanju ka Srbiji i sa zapadne strane i od drugih međunarodnih faktora", rekao je Vučić.

Najavio je da će se večeras u Abu Dabiju sastati sa ministrom spoljnih poslova UAE i da će obaviti telefonski razgovor sa premijerom Španije Pedrom Sančezom.

"Ovde je geopolitika dominantna. Ovaj sajam je nevjerovatan jer su došli svi. Zapad ga smatra svojom teritorijom, a Rusi i Kinezi svojom prijateljskom teritorijom", rekao je Vučić.

Ocijenio je da će na jesen u Evropi doći do nestašice ljekova kao i da će energetska situacija naredne zime biti "mnogo gora" u odnosu na ovu zimu.

"U svemu tome morate da se snađete. Naša zemlja će biti sve jača i sve snažnija, moramo da budemo jači jer su i svi oko nas sve snažniji", rekao je Vučić.

Bonus video: