Vučić: Spreman sam da radim na primjeni evropskog plana za Kosovo uz jasna ograničenja

Derekom Šole je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština

6467 pregleda 13 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da sjutra u Briselu očekuje težak sastanak u okviru dijaloga Beograd-Priština, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primjeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja.

On je to rekao tokom telefonskog sastanka sa specijalnim savjetnikom u američkom Stejt Departmentu Derekom Šoleom, koji mu je prenio da očekuje da sjutrašnji sastanak bude konstruktivan, uz primjetan napredak ka dogovoru.

Američki diplomata je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da treba da budu primjenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumijeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Vučić i Šole su razgovarali i o evropskoj budućnosti Srbije, koju SAD podržavaju, kao i o značajnim mogućnostima za razvoj srpsko-američke saradnje u različitim oblastima, posebno ekonomskoj, navodi se u saopštenju.

Bonus video: