Mediji: Hrvatska počinje isporuku helikoptera sovjetske proizvodnje Ukrajini

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, pozivajući se na medije u Hrvatskoj, za potrebe oružanih snaga Ukrajine iz inventara hrvatske vojske izdvojeno je 12 helikoptera Mi-8 MTV1, kao i dva Mi-8T i trenutno su u toku pripreme za njihov transport.

7558 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Hrvatske odlučila je da za desetak dana počne isporuku Ukrajini ukupno 14 helikoptera sovjetske proizvodnje tipa Mi-8, odnosno polovinu svih raspoloživih letjelica Hrvatskog ratnog vazduhoplostva za tu namjenu.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, pozivajući se na medije u toj zemlji, za potrebe oružanih snaga Ukrajine iz inventara hrvatske vojske izdvojeno je 12 helikoptera Mi-8 MTV1, kao i dva Mi-8T i trenutno su u toku pripreme za njihov transport.

"Jutarnji list navodi da se nekoliko letjelica već nalazi u prostorijama Vazduhoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici kod Zagreba gdje tehničari obavljaju posljednje pripreme, mijenjaju potrošni materijal, uklanjaju dosadašnje hrvatske oznake i dovode letjelice u stanje primjereno za transport. Očekuje se da helikopteri budu spremni za transport za desetak dana", dodaje se u tekstu.

Polovina helikoptera će preletjeti do baze u Poljskoj, dok će druga polovina biti rasklopljena i prebačena kopnenim putem. Odatle će svih 14 letjelica biti proslijeđeno Ukrajini.

Riječ je o letjelicama starije proizvodnje, koje su posljednji put remontovane 2015. godine.

Nakon te donacije, Hrvatska će nastaviti da aktivno koristi 10 transportnih ruskih helikoptera novije proizvodnje Mi-171Š i četiri američke letjelice UH-60 Blek Hok.

Izvjesno je da je Hrvatska slala vojnu pomoć Ukrajini najmanje u četiri situacije, ali nije precizirano šta je poslato.

Državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Zdenko Lucić je krajem prošle nedjelje rekao da je u toku godinu dana rata Hrvatska toj zemlji donirala oko šest miliona eura vrijednu humanitarnu pomoć a da je sve zajedno sa vojnom pomoći ta cifra prešla 160 miliona eura.

"Analizom fotografija koje stižu sa ratišta moguće je zaključiti da je Kijev od Zagreba dobio velike količine municije za automatsko naoružanje kalibra 7,62 milimetra, minobacačke mine kalibra 60 milimetara i granate. Gotovo je sigurno da su Ukrajinci iz Hrvatske dobili i izvjesnu količinu Zastavinih automatskih pušaka M-70 a takođe je potvrđeno da su poslati i sovjetski topovi M-46, kalibra 130 milimetara, koji su već korišćeni u borbama", piše taj portal.

Bonus video: