Borelj: Vučić i Kurti se dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU

Borelj je naveo da u Sporazumu, o kojem su Vučić i Kurti postigli dogovor, stoji da građani "mogu slobodno da se kreću između Kosova i Srbije koristeći svoje pasoše, obostrano priznate, kao i lične karte i registarske tablice"

18311 pregleda 7 komentar(a)
Vučić i Borelj, Foto: Reuters
Vučić i Borelj, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2023. 21:37h

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je večeras u Briselu, poslije nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da su se lideri dvije strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

Poslije zajedničkog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borelj je novinarima rekao da su "oba lidera pokazala odgovorno ponašanje i spremnost da traže rješenja" i najavio da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviti šatl diplomatiju između Beograda i Prištine.

"Vučić i Kurti su se danas dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU, čiji je naziv Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije. Tekst Sporazuma će biti objavljen uskoro na sajtu EU", kazao je Borelj.

Naveo je da u Sporazumu, o kojem su Vučić i Kurti postigli dogovor, stoji da građani "mogu slobodno da se kreću između Kosova i Srbije koristeći svoje pasoše, obostrano priznate, kao i lične karte i registarske tablice".

"Sporazum omogućava da ljudi mogu da studiraju i da rade, ne razmišljajući da li će njihova diploma i to gdje su je stekli biti problem. Sporazum donosi nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije u Kosovo i Srbiju", kazao je Borelj.

Dodao je da Sporazum znači i više trgovine, jer sertifikati za uvoz i izvoz više neće biti problem, kao i "više bezbjednosti, sigurnosti i predvidivosti za Srbe na Kosovu", uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu i objekte kulturnog i vjerskog nasljeđa.

"Nadam se da sporazum može da bude osonova i za izgradnju preko potrebnog povjerenja i za prevazilaženje nasljeđa prošlosti", naveo je Borel.

Borelj je rekao da su dodatni pregovori ipak potrebni, "za utvrđivanje specifičnih modaliteta implementacije odredbi sporazuma".

"Šatl diplomatija će biti nastavljena, u martu će biti novi sastanak na visokom nivou sa ciljem da se okonča diskusija o aneksu za implementaciju, koji će biti smernica za primjenu Sporazuma. Aneks je integralni dio Sporazuma i treba da bude finaliziran", kazao je šef evropske diplomatije.

Borelj je dodao da će Lajčak do sredine marta morati ponovo da ide na Kosovo i u Srbiju, radi pripreme narednog sastanka na visokom nivou.

"Danas je načinjen napredak i želim da pohvalim strane za angažman. Istovremeno, potrebno je još rada da bi ono što su strane danas prihvatile bilo primijenjeno. Važno je da su se strane dogovorile, ali je još važnije da se primijeni ono što je dogovoreno. Lajčak će nastaviti sa šatl diplomatijom i do sredine marta bismo mogli da završimo rad", naveo je Borel.

Današnji razvoj događaja Borelj je opisao kao "važan i značajan", navodeći da je od prošlog ljeta fokus bio isključivo na saniranju kriza, i na pokušajima kontrolisanja tenzija na terenu, a da je sada otvoren put za "strukturnu normalizaciju odnosa".

On je rekao da su Vučić i Kurti izrazili spremnost i da brzo nastave sa implementacijom neprimijenjenih sporazuma postignutih u okviru dijaloga i ukazao da je EU "podsjetila strane na njihovu obavezu da primijene sve sporazume iz dijaloga".

Borelj je kazao i da su se obje strane "složile da se uzdržavaju od bilo koje nekoordinisane akcije koja bi mogla do dovede do obnove tenzija na terenu i da izbaci pregovore iz kolosijeka".

Vučić je nakon sastanka izjavio da je insistirao na neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora, ali da Kurti to sada nije bio spreman da prihvati.

Bonus video: