Eskobar: Još je daleko ishod dijaloga Srbije i Kosova

"Potrebno je mnogo rada do postizanja sporazuma dvije strane"

3465 pregleda 1 komentar(a)
Eskobar, Foto: US Embassy
Eskobar, Foto: US Embassy

Gabrijel Eskobar, izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, izjavio je da je ishod dijaloga Srbije i Kosova još daleko i da je potrebno mnogo rada do postizanja sporazuma dvije strane.

On je poslije susreta premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za TV Kanal 10 izjavio da će danas iznijeti detalje o sastanku u Briselu i zaključcima koji su donijeti, odbijajući da govori konkretno o detaljima, prenosi N1.

Eskobar je juče imao odvojene susrete sa Kurtijem i Vučićem i sa njima razgovarao o postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj poručio je nakon sastanka sa Vučiem i Kurtijem, da su se njih dvijica dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom Evropske unije.

Kosovski premijer izjavio je poslije jučerašnjih sastanaka da je bio spreman da potpiše sporazum, ali da je druga strana to odbila.

S druge strane, Vučić je rekao da evropski predlog nije bio tema tog susreta, već implementacioni plan i ispunjavanje ranije potpisanih dogovora.

Vučić je najavio da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti. Obje strane će razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u sklopu priprema za naredni susret koji bi trebalo da se održi 18. marta, na teritoriji Sjeverne Makedonije, gdje će Borelj tada biti u posjeti.

Vučić je rekao i da u EU do 23. i 24. marta, kada se održava Evropski savjet, imaju izvještaj da li su Beograd i Priština bilo šta postigli i u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama dvije strane.

Bonus video: