Vučić: Možemo da razgovaramo o svemu, osim o priznanju i članstvu Kosova u UN

On je naglasio da prva tačka u implementacionom planu mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), i da tek poslije toga može da se razgovara o drugim temama

13308 pregleda 19 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Srbija je spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz evropskog plana za Kosovo, ali smo iznijeli i jednu jasnu i veliku primjedbu - da nema razgovora o međusobnom priznanju, priznanju, niti članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Rekao sam to i (francuskom predsjedniku Emanuelu) Makronu i (njemačkom kancelaru Olafu) Šolcu u Minhenu, i svim velikim liderima, znaju to i (specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav) Lajčak i (visoki predstavnik EU Žozep) Borelj, i ponovio samo to i juče. Riječ je o tome da ne želim i ne može da se razgovara o međusobnom priznanju, priznanju, i o ulasku Kosova u UN", rekao je Vučić za RTS govoreći o jučerašnjim razgovorima sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijom u Briselu.

Vučić je poručio i da je za sve ostalo otvoren da razgovara, prenosi N1.

"Ne zbog toga što nas to samo vodi dalje u našem evropskom putu, koji je važan, već zato što je to dobro za odnose Srba i Albanaca. Tamo ima bezbroj tačaka koje su važne", kazao je Vučić govoreći o evropskom predlogu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Vučić je rekao da mapa puta nije usaglašena na jučerašnjem sastanku u Briselu, ali da u je stav Srbije da u implementacionom planu ne mogu da stoje priznanje i članstvo Kosova u UN, i da o tome predstoje razgovori.

"Radićemo na implementacionom planu kako da uredimo regionalno predstavljanje, veoma važna tema, kako da uradimo carinske pečate po sporazumu iz 2011. Borka Stefanovića, radićemo na tome kako da uredimo slobodu i protok roba, kapitala i usluga, radićemo na tome kakva su prava od eksteritorijalnosti do posebne zaštite za Srpsku crkvu", poručio je on.

Objasnio je da je evropski predlog de fakto postao okvir za pregovarački proces o kom ne može da se pregovara, ali je naglasio da dok je on na funkciji predsjednika neće potpisati, ni prihvatiti, ni formalno, ni neformalno priznanje Kosova, ni ulazak Kosova u UN.

On je naglasio da prva tačka u implementacionom planu mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), i da tek poslije toga može da se razgovara o drugim temama.

Izrazio je, međutim, sumnju da će Priština u skorijem periodu formirati ZSO.

Na pitanje da li neko na sastancima u Briselu kaže kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da mora da formira ZSO, Vučić je rekao: "Svi mu kažu, a on odgovori da je obećao narodu da to neće da ispuni i opet smo u pat poziciji".

Srbija bi odbacivanjem evropskog predloga postala "parija"

Vučić je upozorio da bi potpunim odbacivanjem predloga EU, Srbija postala "parija".

"Kod nas (u Srbiji) zavjereničke teorije imaju ‘neverovatnu prođu’, ljudi kažu kako tajno pregovaramo, a nikada nismo ništa tajno radili, nikada ništa nismo krili (…) Taj predlog je došao kao ideja Makrona i Šolca. Oni su donijeli papir, nije bilo mogućnosti za pregovore, rekli su: ‘Uzmite ili ostavite'", objasnio je Vučić.

On je naglasio da je bitno razmotriti šta bi bile posljedice odbijanja tog plana: "zaustavljanje evropskih integracija, a to znači prestanak daljih investicija, povećanje nivoa nezaposlenosti, a nama samo u njemačkim firmama radi oko 80.000 ljudi", kazao je Vučić.

Reagujući na optužbe pojedinih političara da nije "ništa" uradio povodom evropskog predloga, Vučić je kazao da je predao međunarodnim predstavnicima "srpski non pejper" o rješavanju kosovskog pitanja.

"Evo našeg odgovora na šest stranica, naš non pejper, utemeljen na međunarodnom pravu. To je predato međunarodnim predstavnicima", rekao je Vučić i pokazao papir novinaru.

Bonus video: