Tači: Vojska Kosova do kraja godine, uz partnerstvo sa SAD, EU i NATO

Predsjednik Kosova je rekao da će Oružane snage Kosova biti moderna, multinacionalna, profesionalna i sigurna perspektiva za članstvo u NATO
6 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.09.2017. 10:08h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će Oružane snage Kosova (OSK) biti formirane do kraja ove godine u partnerstvu sa SAD, NATO i EU.

"Definitivno, očekujem da se Vojska formira do kraja ove godine. Imamo mogućnost ustavnih promjena i snažno podržavamo to. Vojska će biti uspostavljena ove godine u saradnji sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, a kancelarija predsjednika će voditi ovaj proces u saradnji sa novim ministarstvom", kazao je Tači u petak uveče gostujući na Radio-televiziji Kosova.

On je rekao da će Oružane snage Kosova biti moderna, multinacionalna, profesionalna i sigurna perspektiva za članstvo u NATO.

Predsjednik Kosova je još prošle godine u Skupštini Kosova predao predlog zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage, ali su se promjenama u zakonu usprotivili predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i najviši zvaničnici NATO-a, koji nemaju ništa protiv formiranja Oružanih snaga Kosova, ali zahtijevaju da se taj proces ostvari putem široke javne rasprave i uz izmjene i dopune Ustava Kosova.

Predlog predsjednika Tačija podrazumijeva samo promjenu misije i ovlašćenja BSK, dok se ime ne bi mijenjalo, one bi i dalje ostale BSK.

Prema kosovskom zakonodavstvu, te promjene bi se ostvarile bez potrebe da se izvrše promjene u Ustavu Kosova.

Tači je sinoć rekao i da formiranje OSK neće biti ničiji talac, dok je u četvrtak uveče, govoreći na konferenciji o dijalogu Prištine i Beograda, rekao da kosovske institucije treba da intenziviraju kampanju i završe sa svim pripremama za okončanje procesa transformacije BSK u Oružane snage i da je to jedan od prioriteta institucija Kosova.

Tači je od Vlade Kosova zatražio intenziviranje sveobuhvatne kampanje i konkretnog rada na terenu kako bi se svim zajednicama na Kosovu pojasnio taj proces.

On je izrazio uvjerenje da će se na kraju procesa obezbijediti saglasnost i podrška svih zajednica osnivanju Oružanih snaga Kosova.

Bonus video: