BiH: Sebiji Izetbegović izbrisano zvanje magistarke nauka

Postaje upitno i njeno doktorsko zvanje te zvanje profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

6827 pregleda 7 komentar(a)
Sebija Izetbegović, Foto: Screenshot/Youtube
Sebija Izetbegović, Foto: Screenshot/Youtube

Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (KCUS), poništen je upis u Matičnu knjigu magistranata.

Time je zvanično izgubila zvanje magistarke nauka, čime postaje upitno i njeno doktorsko zvanje te zvanje profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

''Rješenje sam potpisao 9. marta. Poslato je imenovanoj, Medicinskom fakultetu u Sarajevu, nadležnom Ministarstvu (za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo), Senatu Univerziteta u Sarajevu i Službenim novinama u skladu s odlukom Senata'', kazao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, za Radio Slobodna Evropa.

Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je Izetbegović 6. marta zvanje magistarke medicinskih nauka. Odluka je donesena za 30 glasova "za", pet je bilo "protiv" i šest "suzdržanih", a sjednici je prisustvovao 41 od ukupno 48 članova Senata.

Rektor je odlukom Senata bio zadužen da donese rješenje kojom se Izetbegović briše iz Matične knjige magistranata.

''Sporno je što diploma magistra nije dostavljena Univerzitetu i ne postoji. Danas je jedna od prodekanica Medicinskog fakulteta i zastupnica u Senatu izjavila da Izetbegović zapravo nikad nije imala diplomu u svojim rukama. Da biste se prijavili za profesoricu, morate prilagati diplome", kazao je nakon sjednice 6. marta rektor Škrijelj.

Rješenje o brisanju poslano je Sebiji Izetbegović, Medicinskom fakultetu u Sarajevu, nadležnom Ministarstvu, Senatu i putem službenih servisa će se poslati i Službenim novinama u skladu s odlukom Senata.

Ovo rješenje je konačno i stupa na snagu danom donošenja.

Sebija Izetbegović je poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo (jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH) i supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Sebija Izetbegović je ranije saopštila da će pokrenuti krivične prijave za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlašćenja, za diskriminaciju kao i za iznošenje neistina u pokušaju njene diskreditacije kao redovne profesorice Univerziteta u Sarajevu.

Protiv odluke Senata, kojom je izbrisana njena magistarska titula, nije moguća žalba Univerzitetu u Sarajevu, ali se može pokrenuti postupak pred sudom u roku od 30 dana.

Izetbegović, prema odluci Senata, može nastaviti raditi kao ljekarka, jer joj nije poništena specijalizacija za ginekologinju, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu.

Javne izjave koje su u pitanje dovele vjerodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović počele su u maju 2021. godine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tad pokrenulo istragu o diplomi Izetbegović. Od hrvatskih vlasti zatražena je dokumentacija, jer je Izetbegović izjavila da je dio specijalizacije provela i u Zagrebu.

Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske saopštilo je ranije da Sebija Izetbegović jeste upisala postdiplomske studije u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je utvrdila 2. jula 2021. da zvanje magistarke Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

Sarajevska policija je 2. marta 2023. dostavila Tužilaštvu Kantona Sarajevo indeks Sebije Izetbegović. Indeks je dostavljen po naredbi Opštinskog suda Sarajevo.

Bonus video: