Pet godina zatvora bivšem predsjedniku Opštine Grocka zbog paljenja kuće novinaru

Novinar portala Žig info Milan Jovanović ocijenio je da nova prvostepena presuda bivšem predsjedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonović zbog paljenja njegove kuće 2018. godine predstavlja "presudu za sve kriminalce koji su ušli u svijet politike"

5532 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši predsjednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je 20. marta na pet godina zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića 2018. godine.

Simonović je prvostepeno osuđen na pet godina za podstrekivanje drugih lica na krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, dok su kao izvršioci osuđeni Aleksandar Marinković na četiri i po godine, Vladimir Mihajlović na četiri i Vladimir Novaković na tri i po godine zatvora, prenosi Beta.

Novinar portala Žig info Milan Jovanović ocijenio je danas da nova prvostepena presuda bivšem predsjedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonović zbog paljenja njegove kuće 2018. godine predstavlja "presudu za sve kriminalce koji su ušli u svijet politike".

Jovanović je, nakon današnjeg ročišta kazao da se nada da dolaze bolji dani za slobodu medija u Srbiji i da novinari sada mogu slobodnije da rade.

"Za mene više nema nade, ja sam svoje odradio. Vama želim da istrajete u borbi za slobodu medija", rekao je Jovanović okupljenim novinarima, a prenijelo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

On je ocijenio i da je tom prvostepenom presudom "dobijena bitka, a ne rat" kojeg mlađi moraju da dobiju.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom je Simonović bio osuđen na četiri i po godine zatvorena, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Simonović je od početka procesa negirao optužbe, dok je novinar Jovanović tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsjednika Opštine Grocka.

Istragom je utvrđeno da je predsjednik Opštine Grocka policajcu Interventne jedinice policije Vladimiru Mihailoviću naložio da novinaru zapali kuću da bi mu zauzvrat zaposlio ženu.

Policajac je potom angažovao Igora Novakovića koji je Aleksandru Marinkoviću i Bojani Cvetković Šijacki dao adresu, a Marinković je u noći 12. decembra 2018. ubacio dva "Molotovljeva koktela" u kuću.