Borelj: U Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga ali je pravno obavezujući

"Naše crvene linije, sa čim se ne slažemo, a to su naše rezerve i mi na to imamo pravo i to izuzimamo iz toga, a to je međusobno priznanje: nema priznanja Kosova i nema članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama", izjavio je Dačić, prenosi Radio Slobodna Evropa

6489 pregleda 9 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: Reuters
Žozep Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

"Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obje strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za obje strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primjene", izjavio je Borelj nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da je riječ o važnoj prekretnici u procesu normalizacije odnosa koja stvara "novi status kvo u dijalogu", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Borelj je danas izvijestio evropske šefove diplomatija o ishodu sastanka lidera Kosova i Srbije, Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Ohridu 18. marta.

On je naglasio je da će EU pratiti proces implementacije svega što je dogovoreno te dodao da postoje hitne stvari koje odmah moraju biti sprovedene, poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

"Sporazum mora da se sprovodi prema određenom kalendaru. Ovaj kalendar zahtjeva da svaka strana uradi svoj dio posla. Ne treba da gradimo kuću od krova, već od hitnih stvari. Postoje stvari koje su veoma hitne", rekao je Borelj.

"U (implementacionom) Aneksu je jasno rečeno da se Kosovo odmah angažuje na formiranju Zajednice na Kosovu. Pratićemo način i modalitete na koji način će oni sprovesti ovu obavezu koja je sastavni dio evropskog puta Kosova", rekao je Borelj.

Dačić: Srbija će primeniti dogovor iz Ohrida do svojih crvenih linija

"Naše crvene linije, sa čim se ne slažemo, a to su naše rezerve i mi na to imamo pravo i to izuzimamo iz toga, a to je međusobno priznanje: nema priznanja Kosova i nema članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama", izjavio je Dačić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dačić je u Briselu gdje učestvuje na donatorskoj konferenciji za prikupljanje sredstava za Tursku i Siriju, rekao da su u Ohridu sačuvani srpski nacionalni interesi.

Dodao je da će formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu biti pravno obavezujuće za Prištinu.

Proces dijaloga, prema njegovim riječima, je samo u pravcu normalizacije odnosa i ništa više od toga.

"Mislim da je to nastavak onoga što smo započeli prije desetak godina i u tom pogledu je veoma bitno da se zna da je ovo dogovor o daljim koracima u normalizaciji odnosa, a ne o statusnim pitanjima", naveo je Dačić.

Šef evropske diplomatije nije želio da komentariše izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je dan nakon ohridskog sastanka rekao da neće primjeniti djelove dogovora koji se odnose na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Srbija i Kosovo su se na sastanku 18. marta u Ohridu usaglasili o Aneksu primjene Sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Takođe, dogovoreno je da ovi dokumenti postanu sastavni djelovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Bonus video: