Hrvatska priprema drakonske kazne za prostituciju, prosjačenje i tuču

U hrvatskom MUP-u ističu da sada propisane kazne nemaju odvraćajuće dejstvo na počinioce

2132 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske dostavilo je na javnu raspravu najavu izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa će umjesto dekriminalizacije strože biti kažnjavana prostitucija, objavio je Jutarnji list.

Novčane kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, uključujući bavljenje prostitucijom, isticanje simbola koji remete javni red i mir, skitnju ili davanje alkohola osobama mlađim od 16 godina – koje se sada kreću od 20 do 170 eura – povećaće se nekoliko puta, prenosi Hina.

U hrvatskom MUP-u još nisu saopštili koliko će one iznositi, ali ističu da sada propisane kazne nemaju odvraćajuće dejstvo na počinioce, nisu usklađene sa kaznama za druge vrste prekršaja, poput saobraćajnih. Prekršaje (kazne za prekoračenje brzine idu do 2.650 eura) i nisu u skladu sa zatvorskim kaznama koje postojeći zakon propisuje za ista krivična djela.

Tako je, na primjer, sada propisano da će se svako ko se na javnom mjestu ponaša na posebno drsko i nepristojan način kazniti novčanom kaznom od 20 do 170 eura ili kaznom zatvora do 30 dana.

“Velika je disproporcija između propisanog iznosa novčane kazne i mogućnosti zatvorske kazne. Naime, zatvorska kazna je sama po sebi teža vrsta sankcije i namijenjena je za 'teže' prekršaje, pa bi iz tog razloga i kazne za te prekršaje trebalo da budu propisane u većim iznosima”, objašnjavaju u hrvatskom MUP-u, koji je poslao saopštenje na javnu raspravu kojom će se izmijeniti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

I druge su kazne bile izrazito visoke: u godini kad je prosječna plata iznosila 5.500 kuna, kazne za, primjera radi, drsko prosjačenje išle su od 2.000 do 5.000 kuna (266 do 665 eura) ili 20 dana zatvora, a za “omalovažavanje moralnih osjećaja” građana ili pojavljivanje u javnosti bez odjeće, od 2.000 do 4.000 kuna (266 do 532 eura) ili 20 dana zatvora.

Bonus video: