Skoplje: Srpski državljanin i makedonski carinik pokušali da prošvercuju zlato vrijedno 2,3 miliona eura

Prema skopskom tužilaštvu, osumnjičeni 32-godišnjak, sa dvojnim turskim i srpskim državljanstvom, 20. marta je na graničnom prelazu Međunarodnog aerodroma "Skoplje", na ulazu u zemlju, preko carinske linije, unio neprijavljenu robu, preko 43 kilograma zlatnog nakita i u tome mu je pomogao drugoosumnjičeni, makedonski carinik

8996 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužilaštvo u Skoplju pokrenulo je danas istragu protiv 32-godišnjaka sa dvojnim, turskim i srpskim, državljanstvom i makedonskog carinika koji su na skopskom aerodromu uhvaćeni u pokušaju šverca 43 kilograma nakita vrijednog 2,3 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju tog tužilaštva, strani državljanin je osumnjičen za krvično djelo "krijumčarenje", a carinik za "pomaganje u izvržavanju krivičnog djela".

Direktorka Carinske uprave Sjeverne Makedonije Slavica Kutirov juče je izjavila da su carinci na skopskom aerodromu u prtljagu osobe sa srpskim pasošem otkrili i zaplijenili preko 43 kilograma zlatnog nakita i da se radi o rekordnoj zapljeni zlatnog nakita, čija je vrijednost procijenjena na oko 2,3 miliona eura.

Prema skopskom tužilaštvu, osumnjičeni 32-godišnjak, sa dvojnim turskim i srpskim državljanstvom, 20. marta je na graničnom prelazu Međunarodnog aerodroma "Skoplje", na ulazu u zemlju, preko carinske linije, unio neprijavljenu robu, preko 43 kilograma zlatnog nakita i u tome mu je pomogao drugoosumnjičeni, makedonski carinik.

"Strani državljanin je stigao letom iz Istanbula za Skoplje, a u prostoru za preuzimanje prtljaga ga je dočekao njegov pomagač, zaposleni u Carinskoj upravi Republike Sjeverne Makedonije, koji u tom trenutku nije bio u smjeni i čija je sestra putovala istim avionom", navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva "Skoplje".

Taj carinik je, dodaje se, uzeo prtljag od sestre i osumnjičenog, stavio ga u kolica, nakon čega su se sve troje uputili prema "zelenom koridoru" za izlaz sa aerodroma bez prijavljivanja carinske robe.

"Zeleni koridor je bio zatvoren bezbjednosnom trakom, pa je osumnjičeni carinik uklonio i produžio ka izlazu. Na to je reagovao carinski službenik koji kontroliše let, ali se osumnjičeni predstavio kao kolega carinik i predužio zajedno sa sestrom i osumnjičenim stranim državljaninom da se kreće ka izlazu", piše u saopštenju.

Tada su, ističe se, intervenisali carinski službenici u smjeni, pretresli lica i u rancu putnika iz Istanbula pronašli 15 kilograma zlatnog nakita, dok je ostatak vrijednog nakita pronađen u koferu osumnjičenog natovarenom na kolica za prtljag.

Javni tužilac je sudiji za prethodni postupak iz Osnovnog krivičnog suda "Skoplje" podnio predlog za određivanje mjere pritvora za dvojicu osumnjičenih.

Obrazložio je da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, mogućnost skrivanja, falsifikovanja ili uništavanje tragova krivičnog djela, ometanje krivičnog postupka sa uticajem na svjedoke i uslovi za ponavljanje krivičnog djela.

Bonus video: