SRF: Odnosi Srbije i Rusije nisu "bezuslovna ljubav", ima naznaka za okretanje leđa Moskvi, ali...

Nedavno se saznalo da projektili srpske proizvodnje završavaju u arsenalu ukrajinske vojske, podsjeća SRF u radijskoj analizi o odnosu Srbije i Rusije

5777 pregleda 6 komentar(a)
Predsjednici Rusije i Srbije: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, Foto: Shutterstock
Predsjednici Rusije i Srbije: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, Foto: Shutterstock

Odnosi Srbije i Rusije nikako nisu "bezuslovna ljubav", prenosi švajcarski javni servis SRF. Kako navode, ima naznaka za okretanje leđa Moskvi, ali to neće ići preko noći.

Nedavno se saznalo da projektili srpske proizvodnje završavaju u arsenalu ukrajinske vojske, podsjeća SRF u radijskoj analizi o odnosu Srbije i Rusije.

Zvanični Beograd je odvratio da je municija izvezena u Tursku, i da Srbija nema ništa sa daljom preprodajom preko Slovačke do Ukrajine. Pa ipak je stvar naišla na nezadovoljstvo u Moskvi.

"Nisu prodali materijal direktno Ukrajini, ali nisu mnogo ni pazili da tamo ne završi", kaže Armina Galijaš, ekspertkinja za Balkan sa Univerziteta u Gracu.

Kako Galijaš kaže za SRF, odnosi Srbije i Rusije su više pragmatični. "Oni su na neki način oprezni i nikad sasvim otvoreni. To nije bezuslovna ljubav."

Kako navodi novinar SRF, srpska ljubav prema Rusiji je proteklih godina inscenirana kao "slovensko i pravoslavno bratstvo". Tu su sliku gurali i mediji i političari u Beogradu, zajedno sa antizapadnim stavovima.

"Takav stav pokazuje se i u anketama u kojima većina Srba krivi NATO za rat u Ukrajini", navodi radio. "Ipak, Srbija ne podržava Rusiju bezuslovno. Zemlja je više puta osudila rat u Ukrajini i naglasila da ne priznaje ruske aneksije."

Po mišljenju Galijaš, rat ide protiv interesa Srbije. "Prije svega jer se geopolitički mnogo toga mijenja. Došlo je vreme da se zauzimaju jasni stavovi."

SRF navodi da je postalo sve teže vrdati od Istoka do Zapada, što je bio "centralni element srpske spoljne politike posljednjih godina".

Švajcarski radio primjećuje "naznake da bi Srbija mogla da se udalji od Rusije: predsjednik Vučić se žalio na ruski uticaj u zemlji i potvrđivao da je Srbija na putu u EU".

"Zamislivo mi je da dođe do raskida sa Rusijom", kaže Galijaš. "Ima naznaka za to."

Ali, to neće ići preko noći, dodaje SRF. Ne samo jer je Srbija zavisna od ruskog gasa, već i jer Rusija uživa velike simpatije među srpskim stanovništvom. U tome je veliku ulogu imao i Vučić.

"On je sam stvarao to proputinovsko i prorusko raspoloženje u zemlji. Sad mora sam da vidi kako da se iz toga izvuče", zaključuje Galijaš.