Priština: Bačene dimne bombe, protest protiv aktuelne vlade Kosova

Učesnici protesta nosili su kartonske slike kosovskih zvaničnika - Aljbina Kurtija, Besnika Bisljimija i Gljauka Konjufce sa dugačkim nosevima, uz podsjećanje na to da se upravo Samoopredjeljenje, na čelu sa Kurtijem najviše opiralo "Zajednici"

5234 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Facebook/Dardan Molliqaj
Foto: Facebook/Dardan Molliqaj

U Prištini je organizovan protest protiv aktuelne kosovske vlade, odnosno premijera Aljbina Kurtija, odnosno protiv evropskog plana za Kosovo.

Policija tvrdi da nije bilo incidenata, dok su učesnici protesta bacili dimne bombe na zgradu vlade i skinuli kosovsku zastavu.

Protest organizuje Socijaldemokratska partija koje predvodi Dardan Molićaj. U pitanju su bivši saborci i Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija, prenosi Kossev.

Kako javljaju kosovski mediji, demonstranti su skinuli zastavu sa zgrade vlade u Prištini. Umjesto zastave Kosova, postaviliu su bijelu zastavu, simbolično kao znak predaje.

Kako je Molićaj rekao, Kurti je predao Kosovo, prihvativši da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

"Premijer se predao i mi smo podigli ovu zastavu", kazao je Molićaj.

Takođe, demonstranti su bacili dimne bombe na zgradu vlade.

Protest je bio najavljen za 14 časova, kada su i počelo okupljanje ispred hotela Grand u Prištini, da bi se potom protest preselio ispred zgrade vlade Kosova.

Učesnici protesta nosili su kartonske slike kosovskih zvaničnika - Aljbina Kurtija, Besnika Bisljimija i Gljauka Konjufce sa dugačkim nosevima, uz podsjećanje na to da se upravo Samoopredjeljenje, na čelu sa Kurtijem najviše opiralo "Zajednici".

Kossev prenosi da je kosovska policija saopštila da je protest protekao mirno i bez incidenata.

"Sporazum je izuzetno štetan. Dakle, otpor mora biti zajednički i masovan. Protestujemo tražeći Kurtijevu ostavku", rekao je najavljujući protest Molićaj.

Socijaldemokratska partija u prethodnom periodu imala je niz akcija protiv formiranja ZSO i evropskog sporazuma - ispred zgrade kosovske vlade postavljali su papire, odnosno 205.000 potpisa peticije još iz 2016. godine, a protiv sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, ispisivali grafite "Aljbin Zajednica" na prištinskim ulicama, postavljali transparente na kojima je kosovski premijer prikazan kao Pinokio, te gađali Kurtijevog zamjenika Besnika Bisljimija tortom i milkšejkom.

Bonus video: