BiH: Premijer Federacije osuđen na četiri godine zatvora zbog nezakonitog postupanja u nabavci respiratora

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju Tužilaštvo i odbrane optuženih imaju mogućnost žalbe. Fadil Novalić teretio se da je osmislio plan da novcem iz budžeta kupi sredstva i opremu za borbu protiv koronavirusa, pri čemu se udružio sa Solakom i Hodžićem kako bi "pribavili imovinsku korist", koju bi optuženi potom podijelili između sebe

20067 pregleda 7 komentar(a)
Novalić, Foto: Screenshot/Youtube
Novalić, Foto: Screenshot/Youtube

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, osuđen je na četiri godine zatvora zbog nezakonitog postupanja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije kovid -19.

Sud BiH je u srijedu izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima - šefu civilne zaštite Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme Fikretu Hodžiću. Oni su, takođe, bili optuženi u predmetu "Novalić i drugi".

Solak je osuđen na šest godina zatvora, a Hodžić na pet.

Novalić se nije pojavio na izricanju presude u srijedu, 5. aprila.

Fadil Novalić teretio se da je osmislio plan da novcem iz budžeta kupi sredstva i opremu za borbu protiv koronavirusa, pri čemu se udružio sa Solakom i Hodžićem kako bi "pribavili imovinsku korist", koju bi optuženi potom podijelili između sebe.

Ministarka finansija Jelka Milićević oslobođena je krivice da ih nije u tome spriječila.

Sve o optužnici

Suđenje za nabavku stotinu respiratora iz Kine, vrijednosti 5,4 miliona eura, za potrebe zdravstvenog sistema u ovom entitetu u BiH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije kovid -19.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom sporazumom s privatnom firmom "F. H. Srebrena malina", koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Državno tužiteljstvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Krivična djela za koje su optuženi dovodili su: zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Kako je teklo suđenje?

Neke od tvrdnji Tužilaštva BiH i njihovih vještaka su da su respiratori namijenjeni korišćenju u vozilima hitne pomoći, a ne u invanzivnom liječenju u bolnicama, odnosno da se ne mogu koristiti za liječenje oboljelih od kovid -19.

Odbrana je tvrdila da respiratori posjeduju potrebne certifikate. Neke bolnice, poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koristile su kupljene respiratore za liječenje oboljelih od kovid -19. Druge su to odbile.

Tužilaštvo BiH je tokom suđenja tvrdilo da su Novalić, Solak i Hodžić iskoristili vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa, te dozvole koje su imali kako bi uzeli novac iz budžeta.

Iz Tužilaštva BiH i zapadnih ambasada u BiH ukazivali su na političke pritiske u ovom predmetu, ali je izražavana podrška tužiocima.

Od početka suđenja 23. februara 2021. do završetka iznošenja dokaza i iskaza svjedoka 21. januara 2023. proteklo je 698 dana.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju Tužilaštvo i odbrane optuženih imaju mogućnost žalbe.

Drugostepena presuda pred Žalbenim vijećem Suda BiH, kojom se prva presuda potvrđuje, poništava ili mijenja, u prosjeku se donosi u roku od godinu dana.

Bonus video: