Vučić: Ako se ne formira ZSO, Srbi neće učestvovati na lokalnim izborima

"Srba će biti na Kosovu, jer je to njihov dom i otadžbina", kazao je predsjednik Srbije

7036 pregleda 3 komentar(a)
Kosovska Mitrovica, Foto: Shutterstock
Kosovska Mitrovica, Foto: Shutterstock

Bezbjednosna situacija na Kosovu je teška, a nezadovoljstvo i bijes kosovskih Srba dostižu vrhunac zbog kršenja sporazuma o automobilskim registarskim tablicama i hapšenja, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je potvrdio da Srbi na Kosovu neće učestvovati na lokalnim izborima 23. aprila, ukoliko ne bude formirana Zajednica opština sa srpskom većinom, prenosi FoNet.

On je rekao da je njegova ideja bila da danas postignu dogovor i predstave sve stavove ali, kako je rekao, to nije bilo moguće.

“Dogovorili smo se da narednih dana radimo sa predstavnicima Srpske liste i naših institucija i organa na Kosovu”, kazao je Vučić poslije sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Prema njegovim riječima, Srbi sa sjevera i juga Kosova su pokazali znatan bijes i ljutnju na rukovodstvo u Prištini i ćutanje međunarodne zajednice.

“Srbi sa Kosova traže značajniju i veću podršku države Srbije. Saslušao sam ih, razumio i pokušao da objasnim situaciju u kojoj se nalazimo”, rekao je Vučić i najavio zajedničko obraćanje do kraje iduće sedmice.

Kako je dodao, te mjere biće dobre, važne i suštinske i obradovaće Srbe na Kosovu.

“Bezbjednosne mjere nikada ne mogu da budu lake”, naveo je Vučić.

On je ocijenio da hapšenje Srba na sjeveru Kosova predstavlja pokušaj “čišćenja” ljudi koji bi mogli da se suprotstave Prištini.

“Suština je formiranje Zajednice srpskih opština i prestanak ugrožavanja bezbjednosti srpskog stanovništva, što kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da učini, pošto je njegov cilj da Srbe iseli sa Kosova”, kazao je Vučić.

On je kazao da je “njihova jedina želja da Srba na Kosovu ne bude”.

“To se neće dogoditi, Srba će biti na Kosovu, jer je to njihov dom i otadžbina”, poručio je Vučić.

Bonus video: