Borenović: Borelj rekao da se BiH pridružila sankcijama protiv Rusije; Dodik: Poslije teškog i dugog zimskog sna...

Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, naveo je da već skoro godinu dana ne može da dobije odgovor na poslaničko pitanje od Savjeta ministara, jer to blokiraju ministri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kako je dodao verovatno u "strahu od istine", pa je iz tog razloga pisao Borelju

9638 pregleda 1 komentar(a)
Borenović, Foto: Screenshot/Youtube
Borenović, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da je od visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja dobio potvrdu je da se Bosna i Hercegovina (BiH) pridružila EU sankcijama protiv Rusije.

"Borelj mi je odgovorio na upit da li BiH prati spoljnu politiku EU i da li se BiH pridružila restriktivnim mjerama protiv Ruske Federacije. Odgovor je vrlo jasan, BiH se pridružila EU sankcijama protiv Rusije", rekao je Borenović.

Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, naveo je da već skoro godinu dana ne može da dobije odgovor na poslaničko pitanje od Savjeta ministara, jer to blokiraju ministri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kako je dodao verovatno u "strahu od istine", pa je iz tog razloga pisao Borelju.

"BiH se pridružila u deset paketa mjera protiv Rusije, uključujući i više od 50 odluka, izjava i deklaracija koje se tiču pitanja od ekonomskih sankcija, do sankcija protiv pojedinaca i to tokom 2022. i 2023. godine, osim u jednoj izjavi", naveo je Borenović.

Još je rekao da je i iz odgovora od Borelja i detaljnog uvida u njihove zvanične dokumente koji je dobio nedvosmisleno jasno da je Srbija ostala jedina zemlja u Evropi koja se nije priključila sankcijama protiv Rusije.

"Borelj nema šta da krije i vrlo otvoreno i jasno je odgovorio na moje pitanje, što, nažalost, nisam mogao da dobijem od domaćih institucija", rekao je lider PDP-a.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da Predsjedništvo BiH vodi spoljnu politiku, može se slobodno reći da "gdje je (bivši član Predsjedništva BiH i sadašnji predsjednik RS Milorad) Dodik stao, (srpski član Predsjedništva BiH Željka) Cvjanović je nastavila, da se kao vlast kontinuiteta na nivou BiH pridružuju sankcijama protiv Rusije".

Komentarišući Borenovićevu izjavu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se "poslije teškog i dugog zimskog sna proljećem probuđeni Branislav Borenović vraća staru laž i podvalu u javni prostor, samo da bi o nečemu pričao".

Dodik
Dodikfoto: Screenshot/Youtube

Dodao je da Borenović pitanje o sankcijama uvedenim Rusiji trebalo da uputi ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a ne Borelju.

"Zar Borenović nije čuo izjavu ruskog ambasadora od prije nekoliko dana da je BiH na spisku prijateljskih zemalja Rusije", kazao je Dodik za agenciju Srna.

On tvrdi da ni Predsjedništvo BiH ni Savjet ministara nikada nisu donijeli odluku o sankcijama Rusiji.

Bonus video: