Ambasada SAD: Imamo saznanja da Srbija ne prodaje oružje Ukrajini

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i šef diplomatije Ivica Dačić negirali su pisanja novinske agencije Rojters da je Srbija pristala je da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala

8030 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Ne možemo da komentarišemo navodne povjerljive informacije, ali prema našim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini, rečeno je Radiju Slobodna Evropa iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Agencija Reuters objavila je 12. aprila, prenoseći podatke iz procurilih tajnih dokumenata Pentagona, da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu, ili ga je već poslala.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i šef diplomatije Ivica Dačić negirali su pisanja novinske agencije Rojters da je Srbija pristala je da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala.

Vučević je izjavio da "Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta", dok je ministar spoljnih poslova naglasio da se zemlja pridržava svoje politike vojne neutralnosti.

Šta kažu u Ministarstvu odbrane?

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa.

"Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kome nećemo da učestvujemo. Mi se dosljedno držimo naše utvrđene politike", rekao je Vučević.

Ministar je napomenuo da je po ko zna koji put objavljena laž da Srbija prodaje oružje Ukrajini.

"Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta", rekao je Vučević.

Ministar je izjavio i da Srbija prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

"Uvijek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije", rekao je Vučević.

Šta kaže Ministarstvo spoljnih poslova Srbije?

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u demantiju na internet stranici te institucije, kazao je da Srbija ne izvozi oružje ni u jednu zemlju ako bi time ugrozila regionalni mir.

"Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ukoliko bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbjednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese", naveo je Dačić.

Naglasio je da se Srbija pridržava svoje politike vojne neutralnosti i sprovodi Zaključke Savjeta za nacionalnu bezbjednost iz februara prošle godine.

Šef diplomatije je još jednom podvukao da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu, navodi se u saopštenju.

Ukazao je da se dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme Srbije izdaju isključivo kupcima sa Sertifikatom krajnjeg korisnika, u kojem, između ostalog, stoji klauzula da krajnji korisnik ne može reeksportovati oružje bez saglasnosti nadležnih institucija Srbije.

Dokument u koji je Rojters imao uvid, rezime odgovora evropskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku i "ubojitu pomoć" ili oružje, dio je desetina povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu posljednjih nedjelja, što bi, kako se navodi, moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni posljednjih godina.

Objavljivanje grafikona dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je u dokumentima postavljenim na proruskom kanalu u aplikaciji za globalnu razmjenu poruka Telegram navodno prikazana isporuka srpskih raketa Grad 122mm Kijevu u novembru.

Dokumenti su uključivali manifest pošiljke i sertifikat krajnjeg korisnika ukrajinske vlade.

Moskva je u martu saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje navodnih isporuka, prenela je državna novinska agencija TASS citirajući izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Proizvođač oružja Krušik iz Valjeva demantovao je da je Ukrajini poslao rakete ili drugo oružje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je te navode nazvao "notornom laži".

Od početka rata u februaru prošle godine, Vučić je pokušavao da izbalansira bliske veze sa Moskvom sa ciljem pridruživanja Evropskoj uniji.

Srbija je jedina među 44 zemlje u Evropi koja odbija sankcije Rusiji.

Bonus video: