Vučić: Tražićemo od EU da se Srbima sa Kosova i Metohije omogući potpuna sloboda kretanja

Na sastanku je usvojen i zahtjev za "bezuslovnim i hitnim" formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), što je po Vučićevim riječima, apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu sa Prištinom i preduslov povratka Srba u kosovske institucije

6626 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters

Na današnjem sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, u Raški, usvojeno je pet zaključaka, među kojima i onaj koji se tiče zahtjeva Vladi Srbije da zatraži hitnu reakciju EU i drugih institucija u svetu kako bi Priština "momentalno prekinula kršenje sporazuma o registarskim tablicama".

Predstavljajući zaključke sa sastanka, Vučić je kazao da će Vlada Srbije tražiti od EU i drugih međunarodnih faktora da se Srbima sa Kosova i Metohije, koji kako je rekao, koriste legalne i legitimne tablice, omogući potpuna sloboda kretanja.

"Ne tražimo ništa više nego da Priština postupi u skladu sa sporazumima iz dijaloga i svim drugim relevantnim međunarodnim dokumentima. Ako odbace kompromisno rješenje, srpska strana će uzvratiti snažnim političkim mjerama u zaštiti ustavnog poretka. Neće im biti prijatno kad budu vidjeli kako to funkcioniše ako nastave da maltretiraju Srbe", rekao je Vučić u Raški.

Na sastanku je usvojen i zahtjev za "bezuslovnim i hitnim" formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), što je po Vučićevim riječima, apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu sa Prištinom i preduslov povratka Srba u kosovske institucije.

"I to da ZSO bude formirana isključivo u skladu sa četiri sporazuma iz dijaloga koji su do sada postignuti", rekao je predsjednik Srbije.

Jedan od zahtjeva odnosi se i na povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa sjevera Kosova.

"Te snage su protivpravno na sjeveru Kosova, svi predstavnici međunarodne zajednice su upoznati s tim. Od danas ćemo, vjerujem bezuspješno, ali na svakom mjestu tražiti povlačenje tih jedinica", rekao je Vučić.

Dodao je da država Srbija nije učestvovala u donošenju odluke Srba sa Kosova i Metohije da bojkotuju predstojeće lokalne izbore na sjeveru pokrajine, ali i da i pored toga, neće ići protiv Srpske liste niti će "ostaviti na cjedilu svoj narod".

Na sastanku je usvojen i zaključak o dodatnoj finansijskoj podršci Srbima sa Kosova i Metohije.

Bonus video: