Čović: Dodik u mom društvu nikad nije govorio o nezavisnosti RS

"Unitarizam i separatizam hrane jedno drugo, a onda se nadmudrujemo ko je veći političar za svoj narod", rekao je lider HDZ BiH

3883 pregleda 0 komentar(a)
Čović, Foto: Shutterstock
Čović, Foto: Shutterstock

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nikad u njegovom društvu nije govorio o nezavisnosti Republike Srpske, ocijenivši da se takve Dodikove izjave mogu dovesti u vezu sa situacijom između Srbije i Kosova.

"Unitarizam i separatizam hrane jedno drugo, a onda se nadmudrujemo ko je veći političar za svoj narod", rekao je Čović novinarima poslije sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne političke organizacije koja okuplja sve hrvatske stranke u BiH.

On danas nije želio da komentariše Dodikove izjave o prekidu saradnje BiH sa NATO-om, navodeći da, "kada bi komentarisao šta njegove kolege govore, ne bi radio ništa drugo".

"Evroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu. Nije nama tajna da RS ne želi u NATO. Svaki dan smo bliže NATO-u, razumijevajući da jedan od naroda to vidi drugačije", naglasio je Čović.

Lider HDZ BiH je dalje rekao da se neće odazvati pozivu za sastanak bošnjačkog potpredsjednika Refika Lende (SDA) o formiranju nove Vlade Federacije BiH.

Čović je rekao da "ne vidi nikakvog smisla u tom sastanku i da je poziv proslijedio predsjednici Federacije Lidiji Bradari (HDZ BiH)".

Komentarišući spekulacije da bi visoki predstavnik Kristijan Šmit mogao nametnuti nove odluke, da bi se deblokirao proces formiranja vlasti u tom bh. entitetu, lider HDZ BiH je kazao da "ne bi nagađao šta će Šmit uraditi".

"Mnogi očekuju reagovanje Šmita. Ja ne bih nagađao šta će uraditi. Vrlo jasno smo govorili da nam ne treba nametanje, ali ako se neko igra s tim, ta rješenja mogu biti samo kratkoročna za odblokiranje procesa", ocijenio je Čović.

Prema njegovim riječima, ako se želi mijenjati bilo šta u Izbornom zakonu, te izmjene moraju podrazumijevati legitimno predstavljanje, odnosno hrvatskog člana Predsjedništva BiH moraju birati Hrvati, kao i delegate u domovima naroda.

Nova Vlada Federacije BiH još nije formirana, jer saglasnost za njeno imenovanje nije dao potpredsjednik Refik Lendo, koji smatra da SDA, kao stranka sa najviše osvojenih glasova u Predstavničkom domu FBiH treba da bude sastavni dio nove izvršne vlasti.

S druge strane, HDZ BiH je sa strankama okupljenim oko probosanske koalicije "Trojka" – SDP, Narod i pravda i Naša stranka, potpisao sporazum o zajedničkom formiranju vlasti na državnom nivou i u FBiH.

Bonus video: