Građani Kosova bez viza u EU od nove godine

Evropska unija je na taj način zatvorila svojevrsnu "rupu" na teritoriji Evrope, jer su građani Kosova bili jedini sa kontinenta koji su za ulazak u EU prethodno morali da odlaze po vize u ambasade država članica

5204 pregleda 254 reakcija 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, čime je uklonjena i posljednja pravna prepreka za zvanično potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji, koje je planirano za dan kasnije.

Kako prenosi N1 od nove godine građani Kosova konačno mogu da planiraju putovanja u Evropsku uniju bez viza u i da u njoj ostanu do 90 dana.

Takođe, Evropska unija je na taj način zatvorila svojevrsnu "rupu" na teritoriji Evrope, jer su građani Kosova bili jedini sa kontinenta koji su za ulazak u EU prethodno morali da odlaze po vize u ambasade država članica.

Evropska Komisija je još 2018. godine objavila procjenu da Kosovo ispunjava sve kriterijume za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza i za nosioce pasoša koje izdaje administracija u Prištini.

Međutim, pojedine države članice, a prije svih Holandija, imale su rezerve po tom pitanju, pa su blokirale Sporazum.

Viznu liberalizaciju sa Kosovom zvanično su odobrili ambasadori EU u decembru prošle godine.

Iako je prvobitno planirano da istrog dana bude pušten u rad i "Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja" (ETIAS), koji podrazumijeva registraciju prije putovanja, najnovije odlaganje početka rada tog sistema neće odložiti viznu liberalizaciju sa Kosovom.

Bonus video: