Pripreme za glasanje na sjeveru Kosova uprkos bojkotu

Vlasti Kosova su raspisale vanredne izbore u četiri opštine nakon što su Srbi u novembru prošle godine napustili kosovske institucije

6557 pregleda 1 komentar(a)
Kontejner za glasanje u Zubinom Potoku, Foto: Reuters
Kontejner za glasanje u Zubinom Potoku, Foto: Reuters

Kosovska izborna komisija postavila je kontejnere pored glavnih puteva za lokalne izbore u nedjelju u sjevernom dijelu zemlje iako srpska većina planira da bojkotuje glasanje.

Vlasti Kosova su raspisale vanredne izbore u četiri opštine nakon što su Srbi u novembru prošle godine napustili kosovske institucije zbog odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i zbog upada specijalnih jedinica kosovske policije na sjever Kosova. Formiranje ZSO i povlačenje kosovskih specijalaca su ujedno i zahtjevi Srba za povratak u kosovske institucije, zbog čijeg neispunjavanja su i odlučili da ne učestvuju na izborima 23. aprila.

Najveća srpska stranka na Kosovu, Srpska lista, nije se prijavila za učešće na izborima za gradonačelnike u Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo.

Lokalni radnici su postavili četiri kontejnera na dva improvizovana biračka mjesta u Zubinom Potoku pored puta koji vodi ka Srbiji, prenio je Rojters. Radnike su čuvali policajci dovedeni iz drugih oblasti nakon što je više od 500 lokalnih srpskih policajaca podnijelo ostavku u novembru.

Mirovna misija na Kosovu predvođena NATO-om (KFOR) je saopštila da će vanredne izbore obezbjeđivati Kosovska policija, prenijela je Beta. Iz KFOR-a je za koha.net rečeno da će pratiti situaciju i da će spremnost jedinica držati na najvišem nivou “za svaki mogući scenario”, te da očekuje da će kosovske institucije efikasno upravljati situacijom.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je juče u Beogradu da nije pravo vrijeme za održavanje izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je vlasti u Srbiji da zastrašuju kosovske Srbe da ne izlaze na glasanje. Samo dvoje kandidata su etnički Srbi, ali oni nisu lojalni Beogradu, navodi Rojters i dodaje da se očekuje nizak odziv.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar rekao je da će SAD priznati izbore.

Kosovo
foto: Reuters

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je juče u Beogradu da nije pravo vrijeme za održavanje izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova i da to nije stav samo njegove, nego i mnogih drugih zemalja. Poslije sastanka sa predsjednikom skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, Hil je novinarima rekao da će SAD "pažljivo pratiti i sagledati" sve aspekte izbora, prenijela je Beta.

"Najbolje vreme da se govori o izborima je pošto oni prođu, da vidimo šta se zapravo desilo. Rekao bih da i moja zemlja i mnoge druge zemlje smatraju da ovo nije pravo vrijeme za izbore, s obzirom na to da smo u ključnom trenutku za dijalog koji je u toku. Smatramo da svi problemi moraju da se rješavaju kroz dijalog", kazao je Hil. Hil je rekao da je "najvažniji test" za sve koji učestvuju u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova da se sprovede ono što je ranije dogovoreno, poput formiranja ZSO. "Pošto je prošlo 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, moram da istaknem da je sprovođenje onog što je dogovoreno od najvećeg značaja, jer kako ćemo očekivati da ljudi imaju povjerenja u bilo koji sporazum, ako se oni ne sprovode", kazao je Hil.

Izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izrazila je žaljenje zbog odluke Srpske liste da bojkotuje izbore i ocijenila da je to "velika greška". Fon Kramon je za kosovsku televiziju RTK izrazila uvjerenje da je odluka o bojkotu donijeta u Beogradu.

Bonus video: