Formalno završen proces liberalizacije viznog režima za Kosovo

Vizna liberalizacija odnosi se samo osobe sa kosovskim pasošima koje izdaju kosovske vlasti, ali ne i za one građane Kosova koji imaju pasoše koje izdaju srpski organi

4816 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo objavljena je u utorak, 25. aprila, u Službenom glasniku Evropske unije (EU), čime je formalno završen cijeli proces liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

Očekuje se da će odluka stupiti na snagu 1. januara 2024. - od kada će građani Kosova koji posjeduju biometrijske pasoše koje je izdala država Kosovo, moći putovati bez viza u šengensko područje koje se sastoji od 27 evropskih zemalja.

Vizna liberalizacija koja je odobrena za Kosovo odnosi se samo osobe sa kosovskim pasošima koje izdaju kosovske vlasti, ali ne i za one građane Kosova koji imaju pasoše koje izdaju srpski organi, potvrdili su zvaničnici Evropske komisije (EK).

Odluka objavljena u Službenom glasniku EU je ona koju su 19. aprila potpisali predstavnici Evropskog parlamenta i Savjeta EU.

Međutim, kosovski građani treba da čekaju početak naredne godine da bi uživali bezvizni režim sa evropskim zemljama.

Prema odluci koja je usaglašena u decembru prošle godine, do ukidanja viznog režima za Kosovo će doći paralelno sa funkcionisanjem Informativnog sistema ETIAS, ali ne kasnije od 1. januara 2024 godine.

Kada je ova odluka usaglašena, mislilo se da 1. novembra prošle godine profunkcionisati sistem ETIAS, koji će omogućiti provjeru podataka državljana trećih zemalja - koji ne trebaju vizu - prije ulaska u šengenski prostor.

Međutim, sada je već izvjesno da će ovaj sistem biti pušten u funkciju možda i kasnije naredne godine, ne ni od 1. januara. Ipak, stupanje na snagu liberalizacije za Kosovo zbog toga neće biti odgođeno.

Prethodno, sve procedure u procesu odlučivanja o bezviznom režimu su okončane u utorak 18. aprila kada je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta usvojena odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Evropska komisija je još 2018. godine preporučila ukidanje viznog režima sa Kosovom, međutim politička odluka je bila talac unutrašnjih problema u pojedinim državama članicama.

Ukidanjem viznog režima, Kosovo se pridružuje ostalim zemljama regiona, čiji građani već više od jedne dekade uživaju slobodu kretanja.

Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija nemaju vizni režim od decembra 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina su prešle na takozvanu bijelu Šengen listu u decembru 2010. godine.

Proces liberalizacije sa Kosovom je trajao najduže u poređenju sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Ministri država članica EU su u martu ove godine izglasali viznu liberalizaciju.

Bonus video: