Hrvati čiste naftne mrlje prije dolaska turista

Misteriozno zagađenje duž šest kilometara hrvatske obale

8469 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Timovi radnika u bijelim kombinezonima i plavim rukavicama užurbano rade prije dolaska turista kako bi mlaznim crijevima očistili male, misteriozne nakupine nafte koje su prošle godine isplivale duž oko šest kilometara hrvatske obale sjevernog Jadrana.

”Veliki dio je očišćen, turistička sezona se približava i turisti će moći da dođu, ali ostalo je još dosta posla”, kazala je za Rojters Silvija Butinjoni, direktorka organizacije Natura Historika koja upravlja zaštićenim oblastima u regionu Istre.

Nije dato zvanično objašnjenje za zagađenje koje se, u malim mrljama, zalijepilo na stijene i divlje krečnjačke plaže u blizini grada Pule. Regularne turističke plaže su očišćene.

Hrvatska naftne mrlje
foto: REUTERS

Rojters podsjeća da turizam predstavlja 20 odsto hrvatske ekonomije koja je tek počela da se oporavlja od pandemije koronavirusa.

Čišćenje, u kojem takođe učestvuju civilna odbrana, vatrogasci i dobrovoljci, traje već mjesecima.

Butinjonijeva je kazala da je nafta ušla u pukotine krečnjačkih stijena i u mikrolokacije. “Mi smo takođe organizovali operaciju čišćenja, ali to je sizifovski posao”, kazala je ona za britansku agenciju.

Ovo nije prvi put da je nafta doplutala do obale u tom području i ljudi zaslužuju da znaju uzrok, kazala je ona. “Ne možemo samo čekati i svake godine strahovati da će vjetar nanijeti novu maftnu mrlju”, kazala je Butinjonijeva. “Turizam jeste važan, ali je zaštita prirode važnija”. Ona je istakla da nema naznaka da su pogođeni biljni i životinjski svijet.

Mediji su objavili da ima naznaka da je zagađenje uzrokovala obližnja termoelektrana u Rijeci, koja je ranije u novembru priznala da se dogodio tehnički kvar. Međutim, ti navodi nijesu potvrđeni, a iz kompanije je saopšteno da joj nije zvanično rečeno da je odgovorna za zagađenje.

Mirko Radolović, šef regionalnog odsjeka za održivi razvoj, samo je kazao da su naftne mrlje doplutale sa mora, pogodivši šest kilometara nenaseljene obale blizu sela Ližnjan.

”Biće problema jer nafta stalno pristiže u malim količinama”, kazao je mještanin Đulijano. “Biće problema sa turizmom, kada stignu gosti i vjerovatno ugaze u to. Širi se svuda i ne može se kontrolisati”.

Bonus video: