Dačić: Kosovo će sjutra u Briselu nastaviti politiku izbjegavanja formiranja ZSO

Dačić je naglasio da vjeruje da je svima jasno da Srbija čvrsto insistira na formiranju ZSO i da je to prva tačka u ispunjavanju onoga što je dogovoreno u Ohridu

4554 pregleda 4 komentar(a)
Dačić, Foto: shutterstock
Dačić, Foto: shutterstock

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Kosovo 10 godina radi na izbjegavanju formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i da vjeruje da će i sjutra u Briselu, tokom nove runde razgovora sa Srbijom, nastaviti sa istom politikom.

Dačić kaže da će Kosovo sjutra u Briselu pokušati da minimizira značaj ZSO.

"Počev od imena, statuta, upravljačkog tima, pa do ovlašćenja koja ta zajednica ima", rekao je Dačić novinarima nakon što je ispred SPS-a položio vijenac na grob Dimitrija Tucovića, povodom 1. maja, Međunarodnog dana rada, prenosi Tanjug.

Podsjetio je da je prošle nedjelje učestvovao na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se razgovaralo, između ostalog, i o ZSO, a da je i prije 10 godina održana sjednica te organizacije na kojoj se pričalo o istoj temi.

"Prije 10 godina smo isto to slušali. Svi su izrazili oduševljenje da je to istorijski značajan akt. Prošlo je 10 godina, a ZSO se nije desila", rekao je Dačić.

Srbija čvrsto insistira na ZSO

Naglasio je da vjeruje da je svima jasno da Srbija čvrsto insistira na formiranju ZSO i da je to prva tačka u ispunjavanju onoga što je dogovoreno u Ohridu.

"U implementacionom planu samo su dvije stvari koje se konkretno spominju na početku – ZSO i deklaracija o nestalim licima. To će biti, kako mi je predsjednik Vučić rekao, glavne teme. Da li će i kakvom će dinamikom sve to ići, u ovom trenutku je zaista veoma teško reći. Ali to je od suštinskog značaja, jer bez ZSO neće biti ni implementacije drugih djelova tog dogovora", rekao je Dačić.

Dodao je da premijer Kosova Aljbin Kurti svakog dana "stvara neke nove krize", kako bi preusmjerio pažnju na probleme na terenu i kako bi se "zaključilo" da još nema uslova za formiranje ZSO.

"Njima je svakako očekivanje da Srbe protjeraju i da nema potrebe za ZSO. Srbija ima čvrst stav. Mi ćemo biti uz naš narod na KiM. Uoči sjutrašnjeg sastanka jedno je sigurno: Srbija će biti konstruktivna i predsjednik Vučić je spreman za taj sastanak", zaključio je Dačić.

Bonus video: