Milanović: Srbija mora uvesti sankcije Rusiji ako želi u EU

Hrvatski predsjednik ukazao da rat u Ukrajini traje više od godinu dana, a da se u Beogradu još nisu izjasnili „gdje su“

3690 pregleda 17 komentar(a)
Milanović, Foto: Savo Prelević
Milanović, Foto: Savo Prelević

Ako Srbija želi u Evropsku uniju, mora da uvede sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak i pritom izrekao svoje ocjene o jučerašnjem sastanku hrvatskog premijera s premijerkom Srbije.

„Srbija ako želi u Evropsku uniju, mora da prekine ovu vrstu odnosa s Rusijom, mora. Mora uvesti sankcije“, rekao je hrvatski predsjednik novinarima nakon obilježavanja Međunarodnog praznika rada u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Poručio je Beogradu da rat u Ukrajini traje više od godinu dana, a da se oni još nisu izjasnili „gdje su“, prenosi Hina.

Predsjednik Milanović je dodao da njega smatraju rusofilom, ali premijer Plenković „se najnormalnije nalazi i kuje nekakve velike, ali dosta nejasne planove s ljudima koji su ruska platforma u Evropi“, rekao je.

Tim riječima komentariše sastanak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u Banskim dvorima u nedjelju.

„Brnabić je portparolka, ona je kurir gospodina Vučića. Naravno, ja to ne potcjenjujem, ali treba znati ko igra kakvu ulogu“, dodao je Milanović i pozvao Srbiju da „prestane da lupeta o etničkom čišćenju u Hrvatskoj“.

Brnabić je u nedjelju učestvovala na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

SNV „ne predstavlja Srbe u Hrvatskoj“, to je „prevara“ i „nije reprezentativna ustanova“, rekao je Milanović.

„Žigmanova je Vučić uzeo kao neki gest, ali ustvari mu ne treba, jer ima većinu bez 20 Žigmanova. Plenković je Pupovčev talac i obrnuto. To u politici nije dobar odnos“, dodao je Milanović.

Bonus video: