Vučić i Kurti usvojili deklaraciju o nestalim licima

Deklaracija je usvojena na sastanku Vučića, Kurtija, šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija

11281 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: BETAPHOTO/European Council/Frederic Sierakowski
Sa sastanka, Foto: BETAPHOTO/European Council/Frederic Sierakowski
Ažurirano: 02.05.2023. 21:18h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usvojili su večeras u Briselu Deklaraciju o nestalim licima, na sastanku u okviru nove runde dijaloga pod okriljem Evropske unije.

Deklaracija je usvojena na sastanku Vučića, Kurtija, šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

Tekst Deklaracije objavljen je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

EEAS je ranije saopštila da će usvajanje Deklaracije biti prva tačka dnevnog reda današnjeg sastanka i da će potom uslijediti predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Strane će imati priliku da razgovaraju i o aktuelnim političkim pitanjima, a po završetku sastanka Borelj će se obratiti javnosti, navela je EEAS.

Šta piše u dekleraciji

Portal RTS-a objavio je preveden tekst usvojene deklaracije:

"Naglašavajući važnost rješavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i podstaklo trajno pomirenje i mir, imajući u vidu da ova Deklaracija sledi shvatanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) o nestalim licima, koje uključuje lica koja su nasilno nestala, podsjećajući da će sve kategorije nestalih lica biti tretirane sa jednakim prioritetom, uvažavajući važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsjedava MKCK, podstičući saradnju sa drugim relevantnim akterima u oblasti nestalih lica, posebno Međunarodnom komisijom za nestala lica (ICMP), prepoznajući pitanje nestalih osoba kao humanitarno, konstatujući hitnu potrebu za dodatnim naporima da se ublaži patnja porodica, obavezujemo se:

- Da osiguramo punu implementaciju odgovarajućih obaveza u oblasti nestalih lica,

- da blisko sarađujemo na identifikaciji grobnih mjesta i praćenju iskopavanja,

- da obezbijedimo potpun pristup pouzdanim i tačnim informacijama koje pomažu da se lociraju i identifikuju preostale nestale osobe u vremenskom periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine. Ovo uključuje sve materijale, bilješke, naređenja, dokumenta, video-zapise, audio-snimke i sve druge dokumente, uključujući i one sa statusom povjerljivosti, koje posjeduju institucija obje strane, relevantne za ovaj kontekst,

- da stavimo na raspolaganje svu domaću i međunarodnu dokumentaciju od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih lica,

- da koristimo satelitske podatke, LIDAR i drugu naprednu tehnologiju u otkrivanju masovnih grobnica,

- da omogućimo i podstičemo aktivno angažovanje porodica nestalih lica u procesu identifikovanja njihovih sudbina,

- da adekvatno osiguramo prava i odgovorimo na potrebe porodica nestalih lica,

- da osnujemo i radimo zajedno kroz Zajedničku komisiju kojom predsjedava Evropska unija i koju nadzire MKCK sa ciljem da podržimo napore za rješavanje sudbine preostalih nestalih osoba,

- da pratimo i podržimo rad i napredak koji je ostvarila Radna grupa za nestala lica preko Zajedničke komisije. U tom kontekstu, strane će razmotriti i ažurirati Projektni zadatak i Opšti okvir Radne grupe", navodi se u deklaraciji.

Operativni detalji biće dogovoreni na sljedećem sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU, zaključuje se u dokumentu.

Vučić u priloženoj izjavi: Termin "prinudno nestali" naglašava okolnosti pod kojima je neko nestao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u priloženoj potpisanoj izjavi uz Deklaraciju o nestalim licima, koja je večeras usvojena u Briselu, naveo da termin "prinudno nestali", koji se inače koristi u Deklaraciji, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije prema međunarodnim i nacionalnim zakonima, prenosi RTS.

"Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenje termina 'prinudnog nestanaka' kao 'prisilnog nestanaka' koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka (2006)", navodi se u izjavi koju je potpisao Vučić.

Dodao je da osoba može "prinudno nestati" kao posljedica djela koje je počinio pojedinac, vojska, paravojna, politička ili druga grupa ili organizacija povezana sa sukobom.

Petković: Pismom zaštićena država Srbija

Direktor kancelarije za KiM u Vladi Srbije Petar Petković objasnio je da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija, prenosi RTS.

"Usvojen je tekst Deklaracije o nestalim osobama, koji je usaglašen prethodno na tehničkom nivou. Ono što je važno to je da prije usvajanja teksta Deklaracije priložena je i izjava koju je potpisao predsjednik Aleksandar Vučić, gdje su razjašerne važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, ova izjava potvrđuje da su zaštitili interese Srbije kada je riječ o ovom pitanju.

"Više od dvije godine država Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije. Sve vrijeme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu 'end fors disapirijens' koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prilnom nestanku, a namjerno su insistirali na ovom terminu da bi se mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je riječ o prisilnom nestanku. Mi nismo pristali na taj termin. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno. Već smo se saglasili i dogovorili i što je ušlo u tekst deklaracije je termin "nestali pod prinudnom". To nije pravni konstrukt i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u pravnom smislu, već ukazuje samo na okolnosti pod kojima je određena osoba odnosno lice nestalo", naveo je Petković.

Bonus video: