Kurti: Nacrt statuta ZSO nespojiv sa ustavom Kosova

Premijer Kosova u Briselu se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

7245 pregleda 10 komentar(a)
Kurti, Foto: Boris Pejović
Kurti, Foto: Boris Pejović

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Briselu da je nacrt statuta koji je Upravljački tim predstavio juče na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem suštinski nespojiv s Ustavom Kosova.

Kurti je medijima rekao da su predstavnici Kosova pažljivo saslušali obrazloženje Upravljačkog tima koji je predstavio nacrt statuta s ukupno 67 članova.

„Potom sam iznio svoj stav da je takav nacrt, ono što smo čuli i pročitali, suštinski nespojiv sa ustavnošću, zakonitošću, ljudskim pravima, evropskim vrijednostima, pravima manjina po evropskim standardima i uprkos tome bićemo zainteresovani za pronalaženje rješenja“, kazao je Kurti.

On je dodao da je na sastanku predložio nacrt vizije u vezi sa članom 7 osnovnog sporazuma, uzimajući u obzir član 10 kako vrijednosti i principi treba da budu, okvir koji reguliše pitanje nevećinskih, odnosno manjinskih zajednica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa Kurtijem, da je jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu da formira ZSO, kao i da je premijer Kosova odbio predlog EU za prevazilaženje krize posijle izbora na sjeveru Kosova koje su Srbi bojkotovali.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je, poslije nove runde dijaloga u Briselu, izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom situacije na sjeveru Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da pronađu rješenje prije nego što izbije nova kriza.

Vučić i Kurti usvojili su juče Deklaraciju o nestalim osobama, što je Borelj pozdravio.

Bonus video: