Borelj: Deklaracija i Nacrt statuta dobre vijesti, zabrinjava situacija na terenu

"Razgovori treba da se nastave uskoro, taj proces je direktno vezan za evropsku budućnost i Srbije i Kosova“, rekao je zvaničnik EU

6418 pregleda 1 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je u Briselu izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom situacije na sjeveru Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da pronađu rješenje prije nego što izbije nova kriza.

Poslije nove runde dijaloga sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borelj je rekao da su „dobre vijesti“ jučerašnje usvajanje Deklaracije o nestalim osobama i predstavljanje prvog nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, ali da situacija na terenu prijeti da ugrozi primjenu nedavno postignutih sporazuma.

Borelj je kazao da vanredni lokalni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova, sa veoma niskom izlaznošću, „ne nude dugoročno političko rješenje“.

„Naprotiv, oni imaju potencijal da vode ka eskalaciji i da podriju primjenu Sporazuma (o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije), što, nadam se niko ne želi. Postoji veliki rizik i zato sam pozvao obje strane da nađu rješenje koje omogućava brz povratak kosovskih Srba u institucije Kosova koje su napustili u novembru“, naveo je Borelj.

Dodao je da „nije samo on veoma zabrinut“, da su oba lidera „priznala težinu situacije na terenu“ i da je „jasno da su potrebne akcije obje strane da bi bio izbjegnut rizik od eskalacije“.

„Nažalost, lideri danas nisu uspjeli da postignu saglasnost (o tome) i plašim se da ćemo se možda suočiti sa kritičnom situacijom. Razgovori treba da se nastave uskoro, taj proces je direktno vezan za evropsku budućnost i Srbije i Kosova“, kazao je.

Borelj je rekao da su Vučić i Kurti juče „preduzeli važan i simbolički korak ka uspostavljanju ZSO“, o kojoj je dogovor postignut prije 10 godina.

„Konačno, danas je Upravljački tim, sačinjen od kosovskih Srba, predstavio stranama prvi Nacrt statuta ZSO. To nije konačni nacrt, to je početna tačka, ali je važno da je stavljen na sto“, naveo je.

Ukazao je da je Kurti „iznio svoje poglede o zaštiti prava srpske zajednice na Kosovu“ i da su gledišta dvije strane o prirodi ZSO „veoma udaljena, što je bilo očekivano“.

„Nisam ni očekivao drugačiji ishod, znao sam da strane imaju različita gledišta o prirodi ZSO. Ali iako se nisu složili, saglasili su se da počnu pregovore o budućnosti ZSO u bliskoj budućnosti i da kao polaznu tačku uzmu danas predstavljen prvi Nacrt statuta“, kazao je Borelj.

Pozvao je obje strane da se angažuju u tom procesu „konstruktivno i u dobroj vjeri“ i da budu spremne na postizanje kompromisa.

„Mi ćemo posredovati u tom procesu kako bismo došli do konačnog sporazuma, polazeći od nacrta koji je danas predstavljen“, dodao je.

Borelj je ponovio da su Vučić i Kurti juče „isporučili važnu tačku“ Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, usvajanjem Deklaracije o nestalim osobama.

„Nije bilo lako, ali uspjeli su, to je važno humanitarno pitanje i ne treba ga politizovati. O primjeni Deklaracije strane će razgovarati u Briselu“, dodao je.

Bonus video: