VJT u Beogradu: Učenik nije krivično odgovoran, ocu određeno zadržavanje

U Srbiji proglašena trodnevna žalost

145059 pregleda 426 reakcija 79 komentar(a)
Sa uviđaja, Foto: BETAPHOTO/AP
Sa uviđaja, Foto: BETAPHOTO/AP
Ažurirano: 03.05.2023. 16:59h

Učenik sedmog razreda beogradske Osnovne škole (OŠ) "Vladislav Ribnikar", K. K. (13), koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbjeđenja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu, prenijela je agencija Beta.

Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično-pravnoj zaštiti maloljetnih lica, K. K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo - teška djela protiv opšte sigurnosti.

Prethodno su na licu mjesta uviđaj obavili dežurni zamenici javnog tužioca Odjeljenja za opšti kriminal i Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K. K. uzme izjava i da se obavi ljekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Takođe je, kako navode iz Višeg javnog tužilaštva, naloženo da se od K. K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstanci.

Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog zločina.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović u svoje ime i u ime cijelog kolektiva VJT izrazio je ovom prilikom najiskrenije saučešće porodicama nastadale djece i radnika škole, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost.

Načelnik beogradske policije: Maloljetnik planirao napad u školi i napravio spisak žrtava

Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je ranije danas na pres konferenciji Vlade da su nijemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a Srbije obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju.

On je naveo da je osumnjičeni planirao sve mjesec dana i da je imao spisak, a da je odredio prioritetne mete.

Naveo je da je jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamjenica direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dijete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca, prenosi RTS. Odmah su upućene patrole policije.

"Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao Kecmanović Kosta. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ Vladislav Ribnikar, Ulica kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mjesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dječaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam djevojčica i jedan dečak", rekao je Milić.

Naveo je da se najvjerovatnije radi o S. N. (2009), B. A. (2011), A. B. (2011), A. D. (2009), K. N (2010) M. A (2009), E. K. (2009), A. Č. (2009), kao i radniku obezbjeđenja.

Istakao je da su povrijeđena još četvorica dječaka i dvije djevojčice, kao i učiteljica S. T.

Trodnevna žalost

Vlada Srbije donijela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

"Potrebno je da dozvolimo porodicama da najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovom vide, a ja ću nazvati to političkim lešinarenjem, da se pogledaju u ogledalo i porazmisle i dozvole barem jedan decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata i da čitav sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima, potencijal da da odgovore na sve ove izazove", rekao je ministar prosvjete u Vladi Srbije Branko Ružić.

Konferencija za medije počela je minutom ćutanja za sve žrtve.

Ružić je izjavio je saučešće porodicama žrtava, navodeći da djecu roditeljima niko ne može da vrati, prenosi RTS.

Zahvalio je na hrabrosti nastavnika i svih koji su pokušali da spriječe tragediju.

"Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo deci koja su doživjela strah čuvara i nastavnika koji su pokušali da spriječe tragediju i zaštitite ono što je za njih najsvetije, a to su djeca", rekao je Ružić.

Na pitanje da li je dijete koje je počinilo zločin prijavljivalo da je bilo žrtva vršnjačkog nasilja, Ružić je rekao da postoje nalazi klinike u Tiršovoj i centra za socijalni rad, prema kojima je dijete došlo sa posjekotinom na usni koju je zadobilo u privatnoj školi glume.

“Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje u smislu rješavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom djetetu“, rekao je Ružić.

Porfirije: Ovakva katastrofa se nikad nije dogodila u našem narodu

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patijarh Porfirije izrazio je danas nadublje saučešće porodicama stradale djece i naveo da "u muklom bolu sluša vijesti o katastrofi, kakva se u našem narodu i našoj Otadžbini nikada nije dogodila".

"Molim se Spasitelju Hristu za postradalu djecu i radnike škole. Molim se Spasitelju za njihove roditelje, braću, sestre, rodbinu i izražavam im najdublje saučešće. Molitve i ljubav Vaskrslog Gospoda i sva naša ljudska briga i pažnja danas su sa vama, draga deco naša i nastavnice koji ste danas u beogradskim bolnicama", rekao je patrijah.

Kako je navedeno u saopštenju Informativne službe SPC, Porfirije je naveo, da se moli za mir i međusobnu ljubav.

"I molim da svako učini sve što do njega stoji, za prestanak i osudu bilo kakvog nasilja, a pogotovo za promociju nasilja u javnosti", rekao je patrijarh Porfirije.

Bonus video: