Ubio osam ljudi, ranio 14: Osumnjičeni uhapšen u okolini Kragujevca

Iz MUP navode da su povrijeđene osobe zbrinute u bolnicama, kao i da policija nastavlja dalji rad na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja

127783 pregleda 206 reakcija 43 komentar(a)
Policija u Duboni, Foto: Reuters
Policija u Duboni, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2023. 10:26h

Osumnjičeni za oružani napad u selu Dubona kod Mladenovca, 21-godišnji U.B. uhapšen je u okolini Kragujevca, saopštilo je jutros Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

On se sumnjiči da je noćas vatrenim oružjem usmrtio osam osoba i ranio 14, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP navode da su povrijeđene osobe zbrinute u bolnicama, kao i da policija nastavlja dalji rad na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja.

Samo dan nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi u Beogradu, sinoć se u Srbiji dogodilo još jedno masovno ubistvo.

Mediji su prenijeli da je U.B. sinoć prije ponoći, u Duboni pucao iz automatske puške, a napad je nastavio u selima Malo Orašje i Šepšin.

Ranjeni su prevezeni u Urgentni centar Kliničkog centra u Beogradu, Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović" i Opštu bolnicu u Smederevu.

Radio televizija Srbije (RTS) je ranije javila dasu pripadnici MUP nakon opsežne potrage uhapsili U. B. u naselju Grošnica, u okolini Kragujevca.

Reporter N1 je javio da se napadač sam predao policiji u selu Vinjište kod Kragujevca.

Rano jutros počela je fizička pretraga terena u potrazi za napadačem.

Nova.rs je prenijela da su u okolini Mladenovca nešto poslije pet sati jutros specijalne jedinice krenule u fizičku pretragu terena.

Agencija Beta navela je da je napad počeo u selu Dubona, kada je iz automobila u pokretu mladić počeo da puca iz automatske puške, a nakon toga pucao je i u Malom Orašju i Šepšinu.

Beta piše da je U.B. (21) osumnjičen da je kasno sinoć, nakon svađe, iz automatske puške ubio jednog policajca i njegovu sestru, a zatim nasumično nastavio da puca.

Dvoje operisanih u KBC "Dragiša Mišović" su životno ugroženi, osmoro iz Urgentnog centra u Beogradu su stabilno, dok je u Smederevu četvoro preminulo, dvije osobe su tranportovane u Beograd, a troje je operisano, prenijeli su mediji, navodi Beta.

RTS je ranije prenijela da su jake policijske snage jutros nastavile potragu za osumnjičenim.

Tragalo se u selima Dubona, Malo Orašje i Šepšin, uz upotrebu termovizijskih kamera.

Kako je ranije saopštio MUP, pokrenuta je akcija "Vihor", a raspisana je potjernica za U. B.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić kazao je sinoć da je pucnjava kod Mladenovca teroristički akt.

Ovaj oružani napad je drugi po redu masovni zločin u Srbiji u protekla tri dana. U srijedu, 3. maja, u jutarnjim časovima trinaestogodišnji učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" došao je naoružan u školu i ubio osmoro đaka i radnika obezbjeđenja, a sedmoro je ranjeno.

Dječak K. K. je priveden, a oružije kojim je pucao, kao i jedno koje mu je pronađeno u rancu sa četiri Molotovljeva koktela, je zaplijenjeno.

Zbog tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" od petka do nedjelje u Srbiji su proglašeni za dane žalosti.

Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično-pravnoj zaštiti maloljetnih lica, K. K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo - teška djela protiv opšte sigurnosti.

Bonus video: