Arheolozi pod morem kod Korčule pronašli put star 7.000 godina

Kako se navodi u saopštenju Univerziteta u Zadru, radi se o pažljivo složenim kamenim pločama, koje su bile dio kostrunkcije široke četiri metra, koja je spajala vještački stvoreno ostrvo sa obalom

42454 pregleda 544 reakcija 23 komentar(a)
Podvodni put star 7.000 godina, Foto: Screenshot/YouTube/Sveučilište u Zadru
Podvodni put star 7.000 godina, Foto: Screenshot/YouTube/Sveučilište u Zadru

U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitskog lokaliteta Soline na ostrvu Korčula, arheolozi su pronašli ostatke koji su i njih iznenadili. Naime, ispod naslaga morskog blata, otkriven je put koji je spajao potopljeno praistorijsko naselje Hvarske kulture sa obalom ostrva Korčula.

Kako se navodi u saopštenju Univerziteta u Zadru, radi se o pažljivo složenim kamenim pločama, koje su bile dio kostrunkcije široke četiri metra, koja je spajala vještački stvoreno ostrvo sa obalom, prenosi N1.

Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošloj kampanji, cjelokupno naselje datirano je oko 4.900 godina prije Hrista. Ljudi su hodali ovim putem i to prije skoro 7.000 godina.

Dodaje se da je istraživanje plod saradnje više institucija i kompanija, a u njemu su, uz voditelja Matu Paricu sa Univerziteta u Zadru, bili Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Univerzitet u Zadru), Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz ronilačkog centra Lumbarda Blue.

Istovremeno, na drugom kraju Korčule, arheolozi Univerziteta u Zadru vrše kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina kod Vele Luke.

Upravo je vođa istraživanja Igor Borzić primijetio čudne strukture u moru uvale.

Arheološki tim, koji roni na lokalitetu Soline, izvršio je pregled centralnog dijela uvale Gradine i na opšte oduševljenje, utvrđeno je na četiri do pet metara dubine postojanje gotovo istovjetnog naselja kao i na Solinama.

Na lokalitetu su pronađeni neolitski artefakti, poput kremenih sječiva, kamene sjekire, kao i ostaci mlinskog kamena.

Bonus video: