Šantić i Ujević dobili ulice u Mostaru

Vlasti u Mostaru počele da sklanjaju table sa imenima ustaških vođa

7880 pregleda 30 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Vlasti u Mostaru juče su, simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, počele da sa ulica uklanjaju ploče sa imenima ustaških čelnika i sa postavljanjem novih, imenovanih po uglednim građanima, o čemu je odluku Gradsko vijeće donijelo još prije deset mjeseci.

Umjesto Mile Budaka, ustaškog ministra iz vlade ozloglašene NDH, u centru Mostara juče je postavljena tabla sa imenom pjesnika Alekse Šantića.

Na identičan način su uklonjene ploče u nekadašnjoj Ulici Vokića i Lorkovića, koji su takođe bili ministri u vladi tzv. NDH, saveznici Hitlerove Njemačke i Musolinijeve Italije. Na ta su mjesta postavljene ploče s imenom hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, koji je s posebnim nadahnućem pisao o gradu na Neretvi.

Krajem rata 1995. tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a šest ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih zvaničnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika i Đure Spuževića.

Gradsko vijeće Mostara je u ljeto prošle godine donijelo odluku o uklanjanju ovih spornih naziva, što su pozdravile administracije Sjedinjenih Država, Evropske unije, Kancelarija visokog međunarodnog predstavnika, uz očekivanje da tako postupe i drugi gradovi, poput Sarajeva i Banjaluke.

Međutim, tamo do sada nisu donijete odluke o uklanjanju naziva ulica po saradnicima nacista i pripadnicima četničkog pokreta.

Bonus video: