Socijalisti u EP: Evropska unija ne smije žmuriti na autokratsku vlast Vučića

Portparol socijalista Tonino Picula smatra da se „mnogo mora učiniti da bi se zauzdalo demokratsko urušavanje Srbije“ i napominje da „dalja finansijska podrška Vučićevom režimu ne pomjera Srbiju bliže EU“

7215 pregleda 9 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Poslanička grupa socijalista u Evropskom parlamentu je saopštila da "napredak u dijalogu Beograd-Priština koji Evropska unija želi, ne smije biti alibi za žmurenje na autokratsku vladavinu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

„Socijalisti i demokrate (SD)“, druga po snazi poslanička grupa, povodom današnjeg izglasavanja izvještaja o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu, naglasili su da je „potrebno više političke volje, opipljiva akcija i uzajamno poverenje obiju strana da bi došlo do istinskog napretka“ u odnosima tih dviju strana.

U saopštenju se navodi da je nedavno bilo „povoljnih pomaka u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“ i podvlači da će to za obje strane biti i put ka približavanju EU.

Grupa socijalista u Evropskom parlamentu smatra da „Srbija prevashodno mora da se usaglasi sa sankcijama EU prema Rusiji ili će izgubiti finansijsku podršku Unije“.

Portparol SD, Tonino Picula, u ime te grupe evroposlanika je izrazio „najdublje saučešće svim srpskim građanima koji su izgubili svoje najmilije u stravičnoj pucnjavi koja je sve nas potresla“.

„Ti tragični događaji su“, ukazao je Picula, „žalosna opomena i podsjećanje na teške probleme u Srbiji, kao što su to pokazali posljednji tamošnji protesti, a to su vladavina jednog vlastodršca, zarobljena država, veličanje ratnih zločinaca i zatrovana medijska scena“.

Picula smatra da se „mnogo mora učiniti da bi se zauzdalo demokratsko urušavanje Srbije“ i napominje da „dalja finansijska podrška Vučićevom režimu ne pomjera Srbiju bliže EU“.

On je dodao da „uz uvažavanje važnosti dijaloga Beograd-Priština, moramo biti svjesni da jako željeni napredak u tom procesu, koji je minimalan, ne smije biti pokriće za EU da i dalje izbjegava odlučniju politiku prema srpskim vlastima“.

„Takav pristup se pokazao veoma štetnim u prošlosti, a ne treba ni reći da Evropska narodna partija (stranke desnice u EP), a to je Vučićeva politička familija, snose posebnu odgovornost s tim u vezi“, ukazao je portparol socijalista.

Picula je naveo da socijalisti u Evropskom parlamentu „podržavaju one Srbe koji žele drugačiju, bolju, nenasilnu u evropsku Srbiju, a njihove težnje daju nadu da je moguće prekinuti spiralu stalne krize koja loše utiče na čitav region“.

U saopštenju grupe socijalista u Evropskom parlamentu poslanik Dimitris Papadakis koji je učestvovao u izradi izvještaja o Srbiji, naglasio je da Srbija, uz usaglašavanje sa sankcijama EU prema Rusiji i normalizaciju odnosa s Prištinom, „mora posebno ojačati vladavinu zakona, temeljna prava i slobodu medija“.

Papadakis je dodao da „s tim u vezi naglašavamo zabrinutost zbog preovlađujućeg položaja na tržištu Telekoma Srbija, u kojem je država najveći akcionar, kao i zbog navoda da vladajuća stranka tu kompaniju koristi da uveća svoj uticaj na medije“.

Taj poslanik grupe socijalista u Evropskom parlamentu je ukazao da su „zabrinuti zbog mogućeg državnog finansiranja Telekoma Srbija, što toj kompaniji daje nepoštenu prednost nad konkurentima i doprinosi slabljenju položaja nezavisnih medija u Srbiji. Mi tražimo od Evropske komisije da preispita kredit od 70 miliona eura Evropske investicione banke Telekomu Srbija“.

Bonus video: