Beograd: Završen protest 'Srbija protiv nasilja', odblokirana Gazela

Prvi protest "Srbija protiv nasilja", održan je 8. maja, a okupio je, prema tvrdnjama organizatora, 50.000 ljudi

49550 pregleda 57 reakcija 57 komentar(a)
Foto: Čitalac Vijesti
Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 12.05.2023. 21:33h

U Beogradu je večeras održan drugi protest "Srbija protiv nasilja", u organizaciji nekoliko opozicionih stranaka.

Učesnici protesta su poslije 20.45 počeli da se razilaze sa blokade auto-puta kod Sava Centra, uz poziv oganizatora da se u petak okupe ispred zgrade Skupštine Srbije kada parlament bude zasijedao o nastradalima u dva masovna ubistva u Srbiji i odgovornosti nadležnih.

Od 21 sat uspostavljen je saobraćaj u obje trake mosta Gazela, koji je bio blokiran dva sata.

Okupljeni su u protestnu šetnju krenuli sa platoa ispred zgrade Skupštine Srbije, a kada je početak kolone stigao do Gazele kraj se nije mogao vidjeti u Ulici Kneza Miloša, prenosi Beta.

Okupljeni su nosili transparente "Isključite RTS, uključite mozak", "Informer je laž", "REM je zlo", "Pamtimo nepočinstva nepomenika".

Prvi protest "Srbija protiv nasilja", održan je 8. maja, a okupio je, prema tvrdnjama organizatora, 50.000 ljudi.

Prije šetnje ulicama Beograd, kako prenosi N1, pročitani su zahtjevi protesta:

  • Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smjenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.
  • Organizatori traže gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i, kako su naveli, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama (koje) promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV.
  • Zahtijevaju i "ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa".
  • Traže i smjenu ministra prosvjete Branka Ružića (koji je podnio ostavku), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.
  • Ocijenli su u saopštenju da je ostavka ministra prosvjete dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je, kako su ukazali, neophodno istrajati dok se svi zahtjevi ne ispune.
  • Traže i sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbjednosna situacija u zemlji kao i, kako su dodali, dugoročna rješenja koja je neophodno primijeniti kako do ovakvih (tragičnih) događaja nikada više ne bi došlo.

I današnji, kao i prethodni protest, je bez obraćanja političara i stranačkih obilježja, i uz "najveće poštovanje i saosjećanje sa bolom zbog nezapamćenih tragedija" - dva masovna ubistva u Srbiji u kojima je ubijeno 17, a ranjeno više od 20 osoba.

Bonus video: