Tužilaštvo Srbije pokrenulo istragu protiv 20 osumnjičenih za međunarodnu trgovinu sedam tona kokaina

Tužilaštvo je saopštilo da je 13 osoba, koje su uhapšene u četvrtak, saslušano danas, kao i da su istragom obuhvaćene tri osobe koje se nalaze u pritvoru u Peruu, Holandiji i Nišu, kao i još četiri koje su u bjekstvu

13791 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji naložilo je istragu protiv 20 osumnjičenih članova organizovane kriminalne grupe "balkanski kartel" koja se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina.

Tužilaštvo je saopštilo da je 13 osoba, koje su uhapšene u četvrtak, saslušano danas, kao i da su istragom obuhvaćene tri osobe koje se nalaze u pritvoru u Peruu, Holandiji i Nišu, kao i još četiri koje su u bjekstvu.

U saopštenju se dodaje da je tužilaštvo saslušalo Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Miloša Jovanovića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Radisava Radovića, Gligorija Peljevića, Miloša Radosavljevića, Mirka Pavlovića, Vladana Saldo i Ljubišu Lindo.

Na izdržavanju kazne u Peruu nalazi se Zoran Jakšić, u Holandiji Deniz Mihajlović, a u pritvoru u Nišu po drugom osnovu je Aleksandar Ilić.

Tužilaštvo navodi da je 11 osumnjičenih iskoristilo zakonsko pravo i branilo se ćutanjem, dok su Lindo i Radović izneli odbranu negiranjem krivice.

Prilikom pretresa stanova i drugih objekata osumnjičenih pronađena je velika količina novca. Samo kod Vladana Solda je bilo više od tri miliona eura koji su bili sakriveni u buradima u njegovom prebivalištu u mjestu Žitište.

Pored navedenog, prilikom pretresa jednog od stanova koji su koristili osumnjičeni na teritoriji Niša, pronađena je veća količina oružja i eksplozivnih naprava, a oduzeti su i skupocjeni satovi, nakit i vozila.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo sve račune, sefove, svu pokretnu i nepokretnu imovinu - stanove, kuće i vozila osumnjičnjenih lica, dodaje se u saopštenju.

Akcija hapšenja u četvrtak sprovedena je u saradnji sa Europolom, Eurodžastom i tribunalom u Parizu, gdje su prikupljeni najvažniji dokazi sa Skaj aplikacije, čime je razbijen taj "balkanski kartel".

Javni tužilac za organizovani kriminal je posle saslušanja, predložilo sudiji za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da se svim osumnjičenima odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela.

Bonus video: