Dodik i Izetbegović zajedno za Erdogana

Šta govore hvalospjevi koje su pred izbore u Turskoj na račun predsjednika Erdogana uputili Bakir Izetbegović i Milorad Dodik? Vjerovatno da im se sviđa autokratski stil i da vjeruju da im Erdoganova politika ide u prilog

8341 pregleda 3 komentar(a)
Predizborna kampanja u Turskoj, Foto: REUTERS
Predizborna kampanja u Turskoj, Foto: REUTERS

Iako iznose oprečne stavove o gotovo svim političkim pitanjima – od BiH do globalnih previranja – Bakir Izetbegović i Milorad Dodik jedinstveni su u podršci predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu pred izbore u nedelju (14. maj).

Lideri Bošnjaka i Srba u BiH pozvali su birače porijeklom sa Balkana da glasaju za Erdogana.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović vjeruje da je "ogromna većina" građana Turske bošnjačkog porijekla svjesna Erdoganove "epohalne uloge" u uzdizanju Turske "u svakom pogledu".

"Takvo pozicioniranje Turske imalo je ogroman uticaj i na kompletan muslimanski svijet, koji ubrzano vraća samopouzdanje i afirmiše sopstvene vrijednosti", kazao je Izetbegović obraćajući se građanima Turske bošnjačkog porijekla.

Napomenuo je da Bošnjaci u BiH i Sandžaku "posebno svjedoče prijateljstvu velikog lidera Erdogana" koji "ispunjava amanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže Bošnjacima i BiH".

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegovićfoto: Shutterstock

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ističe ulogu turskog predsjednika "na očuvanju mira i sigurnosti u regionu". „On je jedan od lidera sa kojim dijelimo važne stavove, a posebno cijenimo njegov stav o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH", rekao je Dodik.

On ističe Erdoganov "neutralan stav" u odnosu prema narodima u BiH kao i "podršku dijalogu domaćih političara, a ne nametanju rješenja i miješanja u unutrašnje stvari", rekao je Dodik, pozivajući ljude "porijeklom sa naših prostora" da glasaju za Erdogana.

Dive se Erdoganu jer im je uzor

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo pojašnjava da i Izetbegović i Dodik vide Erdogana kao "uzor u politici".

"Ovo može izgledati protivrečno, posebno u Dodikovom slučaju, s obzirom na Erdoganovu islamsku dimenziju i Dodikovu očiglednu islamofobiju. Međutim, ovo divljenje nije nužno ukorijenjeno u zajedničkoj ideologiji, već prije u Erdoganovom političkom stilu i uspjehu“, kaže Turčalo za DW.

On podsjeća da se Erdoganov politički model zasniva na snažnom liderstvu koje teži autokratiji, retorici koja naglašava nacionalne interese i "populističkom pristupu koji se dopada velikom dijelu stanovništva".

"Takva vrsta liderstva je u biti privlačna političarima poput Izetbegovića i Dodika koji i sami vrše značajan stepen kontrole u svojim političkim sferama", kaže Turčalo.

Milorad Dodik
Milorad Dodikfoto: Shutterstock

Sarajevski profesor napominje da bi Erdoganov pristup mogao biti u skladu s Izetbegovićevim i Dodikovim ciljevima. "Izetbegović, kao bošnjački lider, može cijeniti Erdoğanovo snažno zalaganje za muslimanske zajednice širom svijeta, ali i često isticanje posebnih veza sa BiH i Bošnjacima, dok Dodika privlači Erdoganovo naglašavanje nacionalnih interesa i često antizapadni stav", pojašnjava Turčalo.

Dekan FPN-a smatra da će Balkan ostati jedno od značajnih područja za tursku spoljnu politiku. Čak, kaže, ni pobjeda opozicionog lidera Kemala Kiličdaroglua kojem se daju dobre šanse tu ništa ne bi promijenila.

Jer, u opoziciji je i partija bivšeg premijera i šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua koji je, prema Turčalu, "poznat po svojoj koncepciji strateške dubine i u čije vrijeme je Turska bila najaktivnija na prostoru Zapadnog Balkana".

Veze Izetbegovića i Erdogana

Teško je procijeniti da li bi Bošnjaci ili pripadnici drugih naroda porijeklom sa Balkana – koje Izetbegović i Dodik pozivaju da glasaju za Erdogana – mogli uticati na ishod predsjedničkih izbora u zemlji sa oko 85 miliona stanovnika.

Prema zvaničnim turskim podacima, oko dva i po miliona Bošnjaka živi u Turskoj, mada se procjenjuje da bi broj mogao biti i veći. Autori knjige "Bošnjaci u Turskoj" Amir Hodžić i Mirsad Kalajdžić iznose podatak o šest miliona Bošnjaka koji žive u toj zemlji i koji su emotivno vezani za BiH.

Prvi predsjednik Republike BiH i jedan od osnivača SDA Alija Izetbegović je, kako su izvještavali mediji u BiH, Erdoganu "ostavio brigu o BiH u amanet".

"On je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu je u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet. Pogledajte samo ovu novu akciju da se gradi put između Beograda i Sarajeva", kazao je Bakir Izetbegović govoreći o pozitivnim efektima Erdoganove politike prema Balkanu i BiH.

Turska je prije pet godina predložila drumsko spajanje glavnih gradova BiH i Srbije, ali se u BiH nije daleko stiglo, zbog neslaganja oko trasa puta.

Sarajevski mediji su kritički pisali o odnosima Ankare prema BiH, napominjući da, uprkos dobrim odnosima Erdogana i porodice Izetbegović, Turska radije investira u Srbiju, nego u BiH.

O odnosima SDA i Erdoganove AKP je za "Most" Radija Slobodna Evropa još 2017. godine govorila i direktorka Vanjsko-političke inicijative BiH Lejla Ramić-Mesihović.

"Veze između SDA i AKP su prvenstveno na nivou njihovih lidera i uglavnom jačaju u periodu kada je i jednom i drugom potrebna mobilizacija glasova u vrijeme izbora", kazala je Ramić-Mesihović.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj biće održani u nedelju. Ukoliko nijedan predsjednički kandidat ne dobije 50 odsto glasova, drugi krug izbora biće održan 28. maja.

Bonus video: