Izetbegović: Na račun Bošnjaka, Crnogoraca i Kosovara namjeravaju da zadovolje interese Beograda i Zagreba

On je ocijenio da su pojedini međunarodni predstavnici u BiH, ne preciziravši koji, pregazili sve principe koje su ranije zagovarali o dogovoru domaćih političkih faktora

26214 pregleda 19 komentar(a)
Izetbegović, Foto: Screenshot/Youtube
Izetbegović, Foto: Screenshot/Youtube

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović optužio je pojedine predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) da na račun Bošnjaka, Crnogoraca, i kako je rekao, Kosovara namjeravaju da zadovolje interese Beograda i Zagreba.

"Na naš račun namjeravaju raditi neke stvari da obezbijede stabilnost, a da mi platimo cijenu", rekao je Izetbegović na stranačkom skupu u Travniku.

On je ocijenio da su pojedini međunarodni predstavnici u BiH, ne preciziravši koji, pregazili sve principe koje su ranije zagovarali o dogovoru domaćih političkih faktora.

"Insistirali su da se domaći političari moraju dogovorati, a onda zabrane nekima da se dogovoraju sa SDA. Povlačili su se pred drskošću (predsjednika Republike Srpske Milorada) Dodika, pomagali su (lideru HDZ BiH Draganu ) Čoviću", ocijenio je Izetbegović.

Dodao je da je "pravi uzrok ovakvog odnosa prema SDA to što namjeravaju na račun manjih, Bošnjaka, Crnogoraca i Kosovara, zadovoljiti interese velikih, prije svih Beograda i Zagreba".

Govoreći o posljednjim odlukama visokog predstavnika Kristijana Šmita, Izetbegović je rekao da je njima u dva navrata promijenjen Ustav Federacije BiH i to "hirurški precizno, kako bi se zaštitio HDZ BiH".

"Drugi put je to uradio jednokratno, samo na naš račun. Vrijedjelo je to samo jedan dan, da se zaobiđe volja bošnjačkog potpredsjednika Federacije BiH (Refika Lende). Narod bira svoje predstavnike, a oni su izbacili onoga ko je bio volja naroda na svim nivoima", ocijenio je lider SDA.

Izetbegović je još rekao da SNSD i HDZ BiH žele podjelu probosanskog bloka i da, kako je kazao, slabiji dio tog bloka, žele za svoje partnere.

"Dodik je rekao da će blok Srbi i Hrvati odlučivati ko će biti vlast, a ne 'muslimani iz Sarajeva'. Nazivaju ih 'invalidnom strukturom'. Dobili su jednu podaničku strukturu, koja prepušta pozicije pred očima javnosti. Bošnjaci su već svedeni na 25 posto pozicija u Savjetu ministara BiH", kazao je Izetbegović.

Vlast na nivou BiH čine SNSD, HDZ i stranke probosanskog bloka okupljene oko "Trojke" - SDP, Naša stranka i Narod i pravda.

SDA nije u vlasti ni u Federaciji BiH, gdje su u koaliciji stranke okupljene oko "Trojke" i HDZ BiH.

Bonus video: