Vučić: Oni koji kritikuju patrijarha o vjeri ništa ne znaju

Vučić je poslije sjednice Predsjedništa SNS kazao da je "Srbija sekularna država" i da svako ima pravo na stav i mišljenje dok ne ugrožava fizički integritet drugog ili instucije sistema i državni poredak

11185 pregleda 16 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ocijenio je danas da ne postoji razlog za kritike patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija i da oni koji to rade "o vjeri ništa ne znaju".

Vučić je rekao da te kritike predstavljaju "hajku protiv srpske crkve".

Pojedine opozicione stranke i javne ličnosti prethodnih dana su kritikovale patrijarha Porfirija jer se na snimku čuje da tokom govora o rodno osjetljivom jeziku nekoga naziva "jadnice" i "bijednice", a traženo je i izvinjenje.

Vučić je poslije sjednice Predsedništa SNS kazao da je "Srbija sekularna država" i da svako ima pravo na stav i mišljenje dok ne ugrožava fizički integritet drugog ili instucije sistema i državni poredak.

On je rekao da se "svaki put anarho-liberalne snage" koje, kako je naveo, sebe najčešče nazivaju građanskim strujama uvijek obračunavaju s patrijarsima SPC-a, od patrijarha Pavla preko Irineja do Porfirija.

"Uvijek je to protiv crkve i protiv države ali šta da radite, imate ljude kojima je to izbor... i to je demokratija", rekao je on.

"Da vodite takvu hajku protiv SPC onda je meni jasno da je to antisrpska agenda pošto ne postoji nijedan razlog zbog čega bi neko tu hajku vodio a oni koji je vode očigledno da o vjeri ne znaju ništa a ni poštovanja ni vaspitaju nemaju previše", kazao je on.

Informativna služba SPC saopštila je juče da je patrijarh Porfirije na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama "oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji".

U saopštenju povodom tog snimka je navedeno da on te izjave nije uputio svim ženama, već je "govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera".

"Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu", navedeno je u saopštenju.

SPC je ocijenila da je razlog za tu "kampanju" to što je patrijarh u vaskršnjoj poslanici govorio o, kako je navedeno, "protivustavnim" odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Informativna služba SPC ocenila je da su se pored povjerenice za ravonpavost, u "ogledalu istine" i "patrijarhovim kvalifikacijama", prepoznale i bivša ministarka Zorana Mihajlović i drugi.

Bonus video: